19 årige Camilla til kommunen: Ingen kan jo leve uden penge

Hun er lige blevet student, og begynder på ny uddannelse til august. Men fordi man får SU og elevløn bagud, mangler hun nu en 'månedsløn'

- Jeg er en pige på 19 år, som er sluttet på min HG i juni, hvor jeg er blevet student.

- Efter sommerferien skal jeg så ud som elev, og på alle elevpladser + skolepraktikken, som jeg kommer på lige nu, er man bagudbetalt.

Jeg står faktisk uden penge i august
- Det vil sige, at jeg faktisk står uden penge i august måned.

Nanna, tv, og Maria er begge enlige mødre, der er i gang med en uddannelse. De frygter juli måned, hvor de ikke får SU. nationen Enlige mødre plejer at få 16.000 – men ikke i juli

Sådan indleder Camilla P et læserbrev til Ekstra Bladet om at være ung, uddannelsessøgende og fattig. For selv om Camilla begynder på den ene uddannelse umiddelbart efter den anden slutter, så er SU-reglerne skruet sammen, så hun ikke modtager nogle penge i august. Det er hun ikke den første der opdager, men hun vil gerne advare andre, og høre om der måske er nogen, der ved, hvad man kan gøre for at få hjælp fra kommunen. Hendes brev fortsætter derfor således:

Men jeg er faktisk ikke berettiget til nogetsomhelst
- Jeg går så ned til Kommunen på borgerservice, for at finde ud af hvor jeg evt. kan få penge fra, og får at vide, at jeg skal ned et jobcenter for folk under 30.

- Der får jeg at vide, at jeg faktisk ikke er berettiget til noget som helst, da jeg først kan få penge 3 måneder efter jeg er stoppet på min uddannelse.

- Jeg tænker at der jo ikke er nogen der kan leve i 3 måneder uden penge.

nationen Mor er død, far er slidt op: Please lad mig beholde min SU

- Men her i dag d. 7. juli 2015 tager vi så over til rådhuset, da vi troede vi måske kunne få at vide, hvad vi kunne, og vi snakker så med 2 sekretærer ang. min situation, og at jeg faktisk sidder fast i systemet.

Der er et hul i loven i august
- Vi ender med at finde ud af, at selvom jeg er stoppet på min SU, og jeg bor hjemme og min forældre ikke kan supplere min SU, så er jeg faktisk berettiget til penge.

- Men vi finder også ud af, at der er et hul i loven, da der ikke er blevet taget hensyn til, at alle der skal være elever eller i skolepraktik efter deres uddannelse, ikke får nogle penge i august, selvom vi faktisk skal have det, med mindre de har et arbejde.

Nanna, tv, og Maria er begge enlige mødre, der er i gang med en uddannelse. De frygter juli måned, hvor de ikke får SU, men nu minder Beskæftigelsesministeriet om, at der er taget højde for at 'unge, enlige forsørgere, ikke skal falde i indkomsthul i sommerferien. nationen Enlige mødre i pengenød satser på 'indkomsthullet'

Og vi er rigtig mange der ikke kender til det
- Det synes jeg bestemt er foruroligende, da der er rigtig mange studerende og elever, der ikke kender til dette og udover det, synes jeg ikke det giver særlig meget tryghed, ang. kommunikationen mellem de forskellige afdelinger. De snakker faktisk ikke sammen.

- Nu venter jeg på, at der er en den ringer på mandag, men jeg håber at min historie kan få andre studerende, elever og ikke mindst politikerne til at spærre øjnene op for dette.

- Det er ikke rart at sidde fast i systemet, slutter Camilla, der også gerne vil høre om du har et godt råd til hende og andre, der er fanget i SU-hullet.

 

434 kommentarer
Vis kommentarer