20 år der har ødelagt dansk fodbold: Her er fodboldelskerens gode råd

Steen er megatræt af dansk fodbold, der bygger på fysik og løbevilje. har en pointe?

- Som fodboldspiller på seniorplan i 90’erne har jeg fulgt udviklingen i dansk og international fodbold igennem de sidste 20-25 år.

- Som fodboldelsker er jeg dybt frustreret over, at vores land pr. 1.6.2017 var placeret som nummer 51 på FIFAs verdensrangliste, der har eksisteret siden 1993.

- Vi er dårligere placeret end lande som f.eks. Burkina Faso, Congo DR og Iran. Er det derfor en overdrivelse, at konstatere, at der er noget helt galt i fodbolddanmark.

Drømmer mig tilbage til 90'erne
Sådan indleder Steen Jensen et debatindlæg til Ekstra Bladet om det han kalder 'Den smukke svane der på 20 år blev til den grimme ælling – historien om dansk fodboldsderute'. Steen er - som det fremgår af det meget grundige indlæg - meget optaget af dansk fodbold, og han er - som det også fremgår - megatræt af, at dansk fodbold pt. er placeret nede som nummer 46 på FIFA verdensranglisten, hvor vi i 90,erne var helt oppe som nummer 3.

Hans indlæg - som du gerne må dele med andre fodboldelskere - fortsætter derfor således:

- Lige nu drømmer jeg tilbage til 90’erne - Brøndby i semifinalen i UEFA CUP i 1991, OB slår Real Madrid i 1994, B1903 slå Bayern München 1991 og DK vinder Confederations Cup i 1995 - disse resultater bunder i 80’ernes kreative tekniske fremadrettet målsøgende fodboldspil.

Dengang var vi nr 15
- Ved et kig på hjemmesiden Wikipedia, kan man læse, at Danmark fra 1993-1997 lå mellem nummer 3 og 15. I perioden 1998 til 2006 lå Danmark mellem nummer 10 og 27. I 2007 og 2008 var kendetegnet, af et fald fra tidligere niveau til en placering mellem nummer 23 og 37. I 2012 var vi nummer 9 og siden er det kun gået en vej. Tankevækkende – fokus på substans tak -

- Den 28. maj 2017 kunne man læse på sport.tv2.dk, at superligaen styrtbløder tilskuere og tv-seere. På bare et år er seertallet til Superligaen i gennemsnit faldet 23 %, og TV-rettighedshaverne kræver nu ændringer.

- Administrerende direktør hos selskabet MTG Sports, en af TV-rettighedshaverne, Peter Nørrelund mener, at en superliga med 10 hold igen kan give seerne noget specielt.

- Peter Nørrelund udtaler: 'Vi kan alt andet lige ikke betale det samme for et produkt, hvor seertallet er faldet med 30-40 procent over de seneste tre-fire år'.

- Og nordisk sportschef hos Discovery Networks, en anden TV-rettighedshaver, Anders Antonsen siger: 'Hvis det fortsætter, vil man stå med en vare, som er mindre attraktiv'. Tankevækkende?

- Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, der er superligaklubbernes interesseorganisation, afviser tv-selskabernes ønske.

- 'Vi kan ikke bare smide fire hold ud. Det kan ikke lade sig gøre. Og man kan også diskutere, om det er det rigtige.

Hvorfor er det gået så galt?
- 'Men jeg anerkender kritikken, og vi lytter til den, fordi det er dansk fodbolds vigtigste samarbejdspartner, der kommer med den. Der er bare en beslutningsstruktur, som gør, at vi ikke bare kan gå fra 14 til 10 hold. Det er ikke inden for reglerne eller ansvarlig sportslig afvikling', siger Thomsen.

- Kære fodbold elskere i Danmark, hvorfor er det mon gået så galt, og hvad kan vi gøre, inden yderligere fald på ranglisten og at de sidste få tilbageværende tilskuere på stadions og TV seere giver op og finder andre interesser?

- I alt stilfærdighed vil jeg gennem denne artikel bidrage med mit synspunkt og komme med forslag til, hvad der kan gøres.

Manglende kvalitet
Efter min vurdering er årsagen til nedturen enkel. Kvaliteten hos spillerne og lederne i dansk fodbold er for dårlig. Spillet mangler kvalitet og ledelsen fokuserer på alt andet end substansen i fodboldspillet.

Opråb
Kære journalister, sponsorer og tv direktører, hvorfor er der ingen af jer, der stiller de ubehagelige og nærgående spørgsmål til lederne i dansk fodbold, om f.eks. spillernes manglende kvalitet og ledelsens manglende evner til, f.eks. at udvikle underholdende spilkoncepter og spillere med fodboldintelligens.   

Personligt kan jeg godt forstå, at vi er placeret så langt nede på ranglisten, som vi er. Placeringen lyver ikke og kan ikke bortforklares. I Danmark spiller vi fodbold på et lavt niveau, og det virker som om vores fodboldledere har 90’er tunnelsyn med en selvforståelse af vores fodboldniveau, der ikke matcher virkeligheden.

Jeg synes, at det er stærkt betænkeligt, at fodbold i dag har udviklet sig til et cirkus og skuespil, hvor der er mere fokus på rammerne udenfor arenaen, end på den kvalitet der leveres inde i arenaen. Jeg tillader mig, at nævne nogle få eksempler på, hvad jeg mener. Nye stadions bliver opført, andre moderniseret, voldsomme licenskrav fra DBU, der ikke direkte har noget med spillet at gøre, masser af eventstiltag, hygge om tilskuerne, sponsorerne og medierne.

Medierne tror Superligaen er VM
Fodbold i Danmark bliver ”talt op”. Medierne dyrker en simpel superligakamp, som gjaldt det VM titlen og skaber en ”hype” og aura om spillerne, som deres tekniske – og taktiske spilforståelse slet ikke berettiger til. Tankevækkende – fokus på substans tak -. Jeg synes også medierne i høj grad bidrager til, at fjerne fokus fra kvaliteten på banen, hvilket spillerne har fundet ud af, så de i dag er mere fokuseret på tatoveringer, hestehaler og store overarme, det giver jo medietid, end at tænke over, at forbedre deres førsteberøringer og sparketeknik.

Lidt frækt vil jeg tillade mig at udtrykke: ”Der synes, blandt visse spillere, at være større kamp om pladsen foran spejlet i omklædningsrummet end på banen!” Måske jeg er ene om at opleve, at tv-kanalerne i disse kriseår bringer flere ”eksperter” ind som medkommentatorer, hvilket som udgangspunkt virker besnærende, men lytter man godt efter, tales der mere om spillernes løbevilje, udholdenhed, fighterindstilling og de begejstres vildt ved en dribling eller afslutning, der gik blot 1 meter ved siden af målet, end om spillernes manglende spilforståelse og banale fodboldfærdigheder.

Jeg finder det yderst mærkeligt, at ”eksperter” der som aktive kun var løbestærke, hurtige og muskuløse, i dag kommentere når f.eks. Barcelona eller Real Madrid spiller. Lidt frækt vil jeg konkludere, at det kun kan være Brian Laudrup, Flemming Poulsen, Preben Elkjær, Per Frimann, Jan Mølby og Martin Jørgensen der har kvalitet til, at kommentere disse kampe.

Medierne omtaler konsekvent ordinære spillere som ”stjerner” og ”profiler” jeg mener det er, at skyde langt over målet. Medierne er, efter min overbevisning, desværre med til, at pakke alt uden om fodbolden ind i guldpapir, mens substansen står tilbage og rådner.

For mange spillere bag bolden
Når jeg i dag ser f.eks. en superligakamp eller en kamp i næstbedste række konstaterer jeg, at der er for meget fokus på: Standardsituationer, lange indkast, hjørnespark, bryde spillet og vinde 2 bolden.

Efter mit skøn, mangler vi en vision for, hvordan vi skal spille fodbold i Danmark. I dag ser vi, at der konsekvent er for mange spillere bag ved bolden, spillerne er ikke i stand til, at spille sig frem ad banen via et hurtigt kombinationspil til chancer, der er for mange spillere i de bagerste kæder, der teknisk set ikke er i stand til at lægge brugbare afleveringer, men lider af Simon Kjær og Daniel Agger syndromet – lange afleveringer uden adresse og ”så ser vi, hvad der sker” og håber på det bedste.

Spillet går for stærkt i forhold til spillerens tekniske kunnen, mange førsteberøringer er gude ringe, hvilket medfører at bolden ikke behandles videre på egen hånd eller til medspillerne.

Derfor ser vi så mange personlige fejl illustreret i fejlafleveringer af de mange slags. Det er sørgeligt at se afslutninger, der ikke rammer målet, indlæg uden højde, fejlafleveringer over få meter.

Dette blot for at bekræfte den manglende boldføling og tekniske evner.

Og spillerne tør ikke tage ansvar
Spillerne tør ikke tage ansvar, som i gamle dage. Mange bolde spilles hurtigt ud af spillerens zone for at undgå fejl og dermed blive udstillet, hvilket er en dobbeltfejl. Der mangler en brugbar vision og et klart spilkoncept for fodbolden inde i arenaen.

Det er tankevækkende.

Jeg sad og så U21 mod Italien. Vores spillere var rigtig stærke til at spille på egen halvdel, upresset bemærkes. Spillet flød, men i det øjeblik spillerne nærmede sig midten og blev sat under pres af italienerne, lykkedes det kun ganske få gange, at sætte bare 3-4 sammenhængende pasninger sammen og tilmed uden brugbart resultat. Tankevækkende.

Landstræneren udtrykte efter kampen tilfredshed med spillet, men ikke med resultatet? – Tankevækkende – fokus på substans tak.

Endnu et eksempel på, hvad jeg mener med, at der er for meget fokus på alt andet end det der foregår på banen er, at jo mere medierne fokuserer på trænere, der render rundt på sidelinjen og skaber sig over den mindste dommerkendelse eller konstant diskuterer med 4. dommeren.

Jo mere selviscenesættende realitystjerner bliver de – måske de burde fokusere mere på spillet og deres egne spillers egenskaber.

Vi ser middelmådige superligatrænere, der på ingen måde har præsteret tilfredsstillende som spiller, som forlanger perfektionistisk fodbold, af spillere der ganske enkelt ikke har fået en kvalitetsmæssig opdragelse.

Trænere, der konstant taler om ”gameplan” og ”strategi” – så vis det kære trænere – det er varmt luft og marketingudtryk. Tankevækkende – tingene bliver talt op og er ude af proportioner.

Gider ikke betale for tilfældighedsfodbold
Jeg ønsker ikke at gå på stadion og betale i dyre domme, for at se en kamp præget af tilfældigheder og fodboldhold uden vision og spilkoncept, samt 22 alt for højt betalte fodboldspillere med manglende spilforståelse og fravær af almindelige fodboldfærdigheder.

Moderne fodbold i Danmark er desværre blevet en disciplin for atletikudøvere og muskelmænd med creme i håret.

Jeg har en formodning om at spillere, der er fodboldkloge, teknisk og taktisk dygtige bliver siet fra i startopstillingen, da de enten ikke er stærke - eller hurtige nok og derfor er tvunget til, at optræde i de lavere rangerende rækker. Det skal understreges, at jeg ikke kritiserer spillerne, da de jo ikke har indflydelse på den træning, de har modtaget op igennem deres fodboldliv og derfor ikke kan gøre for, at de ikke er bedre.

Årsagen Spilsubstans
Provokerende og subjektivt vil jeg påstå, at vi i Danmark ikke har spillet ringere fodbold efter DBU indførte den såkaldte ”røde tråd” i spillet i starten af 00’erne. Problemet synes, at være DBUs spil – og trænerskabelon med hurtighed, fysik og lange bolde i fokus og som har betydet, at de såkaldte ”talenttrænere” de sidste 20 år har haft for meget fokus på at udtage ”sprintere” og muskelmænd” i stedet for boldspillere med stor teknisk og taktisk forståelse. Det er jo offentligt kendt, at danske fodboldspillere i de unge år bliver udtaget på deres løbevilje, fysisk styrke og hurtighed, hvilket jeg anerkender er 3 vigtige elementer i moderne fodbold, men ikke de vigtigste. Og måske her findes en af årsagerne til vores placering på verdensranglisten.

Jeg synes, at det er slående, som danske fodboldledere, herunder DBU, virker upåvirket af vores placering som nummer 51 på verdensranglisten, og hvordan lederne konstant og under dække af nobel påklædning og et smart akademikersprog taler ”spillet op” og præsentere det i guldpapir, men aldrig taler om virkelighedens faktuelle megakrise i dansk fodbold. Det vil jo også bare være en kritik af egen ”performance”.

Det er min subjektive påstand, at der generelt er for mange ledere og trænere i dansk fodbold, der kan beskrives som ”ikke kvalificerede”, da de ikke har de menneskelige – og emotionelle evner og tilstrækkelig faglighed til at lede, træne og udvikle danske fodboldspillere til, at præstere på international niveau. Måske der mangler empati og situationsfornemmelse for at sætte det ”bedst mulige hold” eller lægge den mest effektive kamptaktik. I Danmark går man meget højt op i, at trænere skal gennemgå den ene træneruddannelse efter den anden, og såfremt en træner ikke har P-licens, kan man ikke træne i divisionerne, hvilket jo er en frygtelig udvikling.

Akademiske trænere uden spilforståelse
Det medfører, stor risiko for, at man får ”akademiske” trænere der kan bestå DBU kurser og erhverve trænerlicenser, men som ikke besidder de altafgørende egenskaber en træner skal have, nemlig spilforståelse, empati, situationsfornemmelse for at motivere holdet, for hvordan en spiller yder bedst og for en optimal holdsammensætning, evne til at vise spillerne øvelser, stærke kommunikative evner, der skal sikre en forståelig videreformidling af taktik og ændringer i spillet mv.

Trænerne ude i klubberne er i dag et produkt af DBUs træneruddannelse – firkantede og skabelonagtige med fokus på at flytte bolden med mange stationer på egen banehalvdel for derefter, at den ene bak slår en lang diagonal i det uvisse, hvorefter 2. bolden opstår, som der skal vindes og så ser man hvad der sker? Det er yderst sjælden at se hold, bortset fra FC Nordsjælland, FCK og Brøndby, spille sig flot og gennemtænkt frem til chancer med teknisk velfunderet fremadrettet fodbold, og med mange spillere foran boldholderen, hvor man tør spille en medspiller i fødderne, der er under pres, fordi førsteberøreingen sidder ”lige i skabet”. Det er en befrielse, at se de 3 nævnte klubber spille, men særligt Brøndby efter Alexander Zoringer er tiltrådt. Brøndby spiller frisk og aggressivt og sjælden hurtigere end spillerne kan følge med. Jeg tillader mig, at indtage den holdning, at Brøndbys fornyelse alene er Alexander Zoringers fortjeneste. 

For mig er det tydeligt, at akademikerne desværre har indtaget fodboldverden på både træner og ledersiden og slet ikke til det bedre. Der findes utvivlsomt masser af velkvalificerede trænere rundt i Danmark, som har ovenfor nævnte egenskaber, men som sikkert ikke træner i de højtrangerende rækker, da de måske ikke er i besiddelse af et trænerbevis fra DBU og så kan de jo ikke få lov, f.eks. at træne i superligaen. Også her viser udviklingen desværre, at der i fodboldens verden, og i øvrigt ligesom mange andre brancher, nu er mere fokus på teori end praksis og resultater, hvilket jo også tydeligt kan ses i den måde vi i Danmark udvikler vores unge fodboldspillere på – vores placering på verdensranglisten taler sit eget sprog – Tankevækkende.

Jeg vil blive yderst overrasket, hvis Danmark kvalificerer sig til VM og igen må jeg stille spørgsmålet. Er det ikke en katastrofe, at vi ikke kan skabe bedre resultater i den kvalifikationspulje vi er havnet i? og svaret må vel være – jo det er det – men spillerne har ikke kvalitet til mere?

Kritikkere af denne artikel vil så hævde, at Danmark er ”godt med” i de europæiske turneringer, hvilket jeg til en hvis grad medgiver, men naturligvis ikke ”godt med” i forhold til 90’ernes resultater. Min påstand er, at de klubber som i de sidste 8-10 år har leveret stærke resultater i ”Europa” har haft hold, hvor primært udlændinge har gjort forskellen.

Ledelsessvigt
Nedenfor vil jeg give 6 eksempler på, hvad jeg mener med dårlig ledelse, manglende dømmekraft og forkert fokus i dansk fodbold. Det skal understreges, at min kritik ikke er personligt rettet.

1) Den 26.4.2017 kunne jeg læse i Horsens Folkeblad, at min egen lokale klub, FC Fredericia mister sin T-licens for det kommende år og dermed et årligt økonomisk tilskud fra DBU, hvortil direktør i FC-Fredericia Stig Pedersen udtaler citat: 'Ærgerligt, men det ændrer ikke noget. Det er ærgerligt, for vi mener selv, at folkene omkring vores hold har gjort et stort stykke arbejde', siger Stig Pedersen, direktør i FC Fredericia.

Sportsligt får det den konsekvens, at FC Fredericia ikke længere automatisk er sikret en plads i den bedste række for U13- og U14-hold. Klubben har dog mulighed for at kvalificere sig til at spille med.

Ifølge Stig Pedersen får det ingen konsekvens for det arbejde, der udføres af klubben, at klubben ikke længere har t-licens. - Næste sæson fortsætter vi på det samme niveau, siger han.

Mig bekendt tildeles klubberne licensniveau afhængigt af tidligere sæsoners resultater på banen.

Jeg måtte læse citatet flere gange og tænkte i første omgang, at journalisten må have misforstået direktør Stig Pedersen, for det svarer jo til, at en virksomhed som har et stort underskud fortsætter den dårlige ledelse og styrer mod afgrunden, hvis der ikke sker ændringer.

Undskyld, men en dygtig og ansvarlig ledelse vil naturligvis, straks se indad og konkludere, vi gør noget forkert, vi må ændre på tingene, men nej man fortsætter i samme stil. Ovennævnte eksempel viser jo med alt tydelighed, at der er brug for udvikling og nytænkning, hvis man som klub ønsker, at ungdomsholdene skal spille med i de bedste rækker.

2) Som stor fodboldfan og særlig fan af Brøndby i 90’erne gjorde det ondt, at læse i 2016, at Brøndby ansatte Troels Bech som sportsdirektør.

Det er faktuelt, at Troels Bech ikke har haft succes som træner. Han er fyret i de fleste klubber, han har været ansat i og hele 3 gange i OB, hvilket jo burde være et signal. Her er en person, der som træner, ikke har præsteret på et særligt højt niveau og skabt synlige resultater, men som i dag sidder i en meget betydningsfuld position? – Jeg undres.

3) I december 2015 læste jeg, at DBU havde ansat en, dengang 62-årige landstræner. Alt ære og respekt for Aage Hareide, men DBU, hvad er visionerne i den beslutning? Danmark er i fodboldmæssigkrise og så ansætter man en træner, der står for en fodboldstil, som ikke har forbedret de dårlige landsholdsresultater fra tiden under Morten Olsen – tværtimod -

Den fodboldsagkyndige og sunde fornuft peger jo på, at Kasper Hjulmand 45 år, burde have været tilbudt en 5-årige kontrakt, som landstræner og med en besked på, at udvikle og implementere en plan for udviklingen af fremtidens spillere og dermed også vores landshold. Til orientering spiller FC Nordsjælland noget af det bedste fodbold i Danmark. Deres talentudvikling taler for sig selv. De er placeret i toppen af alle de bedste ungdomsrækker i Danmark – så et eller andet kan de vel i Nordsjælland?

4) Den 14.7.2017 udtalte Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen til DR med afsæt i, at nye tal viser at tilskuerne flygter fra stadions og tv-skærmene :”vi skal skabe nogle bedre arrangementer før og efter kampene” – desværre igen et eksempel på, at aktørerne ikke er klar over, at faldet i tilskuertallene med stor sandsynlighed skyldes den ringe kvalitet i spillet på banen, og ikke om der er arrangementer før eller efter kampen. Lidt provokerende vil jeg sige til Claus Thomsen, vi tilskuere er ikke dumme, vi kan ikke lokkes på stadion med smarte tiltag, der er pakket ind i guldpapir, vi vil have god fremadrettet - og teknisk underholdende fodbold, og så kommer vi.

5) På fyns.dk kunne man 14.7.2017 læse at superligaklubben Sønderjyske henter den 20-årige camerounske midtbanespiller Victor Sylvestre Mpindi Ekani på en fireårig kontrakt. ”Victor Ekani er stærk og god til at bryde boldene på den centrale midtbane”, siger sportschef Hans Jørgen Haysen. Tankevækkende – fokus på substans tak - ikke et ord om den nye spiller har god spilforståelse eller teknik, nej det er andre elementer, der er fokus på.

6) Stig Tøfting udtaler i Ekstrabladet lørdag den 29.7.2017 følgende: ”Når jeg ser, at to spillere, der har været fuldtidsproffer i årevis ikke er i stand til at ramme hinanden på fem meters afstand, så har jeg lov til at være kritisk” – Hertil kan undertegnede tilslutte sig. Stig den kommentar rammer lige i hjertet af dansk fodbolds udfordring.

Jeg kan godt forstå, at produktet og brandet ”dansk fodbold” falder og falder i interesse og i pris. Det er min påstand, at hvis ”fodboldbosserne” ikke snart træder i karakter og træffer beslutning om, at ændre fodboldfilosofi, vil professionel fodbold i Danmark, og senest om 7-10 år, ikke blive vist på tv i det omfang det gør i dag, fordi vi seere ikke gider, at se hestehalede muskelmænd, der hovedløst render rundt og ikke kan ramme hinanden over få meters afstand og uden blik for spillet, men som løber 100 meter på 10 sekunder. 

Kære fodboldledere i Danmark, I har ikke så attraktivt et produkt længere og derfor falder salgsprisen helt naturligt. Jeg håber snart, at det går op for jer, at der skal til at trænes anderledes og vælges spillere med andre egenskaber end udelukkende et stort løbepensum, hurtighed og fysik. Jeres sponsorere, herunder tv-indtægter forsvinder og pludselig er der ingen til at betale spillere og ledere løn. Fremtidens fodbold i Danmark vil sportsligt og kommercielt blive reduceret til et stort nul.

Løsningsforslag: Hvad bør der gøres?

Spillerne

I alt stilfærdighed vil jeg prøve, at foreslå en løsning på de problemer vi har i dansk fodbold. Dansk fodbold er desværre også ramt af et stort samfundsproblem, hvor der i de senere år er kommet mere og mere selvfokus, hvilket ubestridt medføre en anden indstilling hos spillerne end man så i gamle dage. I gamle dage gik man igennem ild og vand for sine holdkammerater. I dag er spillerne for egocentriske, hvilket naturligvis kan læses og ses i spillet på banen. 

Fodbold er et enkelt spil. En god fodboldspiller har fra barns ben lært de grundlæggende færdigheder, så som sikker boldomgang, rigtige løbemønstre, afleverings – og skudteknik og en masse om hvordan man gør sine medspillere gode.

Der er, som ovenfor nævnt, for mange spillere i Superligaen og den næstbedste række, der har fysik og hurtighed som deres største styrker, og det kan ikke afvises, at en del af de spillere ikke er i stand til at lære ”tankesættet” og taktisk - og teknisk fodbold. 

Jeg mener, at træningen i spillernes unge år, skal være mere fokuseret på, at opnå sikkerhed i omgangen med bolden, for at undgå de mange boldtab, dårlige skud og afleveringer der ses i dag, fordi spillernes teknik til at behandle førsteberøringerne ganske enkelt er for ringe. Der skal trænes kamprelaterede øvelser, hvor spillerne skal være foran boldholderen. Der bør trænes i spillet ”et – to” og overtal (dobbeltpas) og i hvordan man spiller sig uden om nærkampene.

Det er vigtigt, at påpege, at hvis spillerne ikke lære ”spilintelligens/tankesættet” fra barns ben bliver deres dårlige teknik udstillet.

Igen vil jeg tillade mig at henvise til FC Nordsjælland, der spiller flot fremadrettet teknisk og underholdende fodbold, uden mange udlændige, men med et hold af unge danske talenter. FLOT. FC Nordsjælland kan dog ikke løfte opgaven alene.

Lederne:

Der bør udarbejdes en vision for dansk fodbold, hvor substansen er i fokus. Måske trænger ledelsesniveauet i DBU, på både det administrative og sportslige plan, til at blive skiftet ud med frisk blod og fornyelse – det er de samme personer, som i mange år har trænet vores talenter og se hvad resultatet er. Ude i klubberne er der også bytte-bytte købmand. Tankevækkende? – fokus på substans tak -

Jeg vil dernæst gerne foreslå, at der stilles krav til bestyrelsesmedlemmers faglige kvalifikationer og indsigt i sporten. Det er min subjektive påstand at personer, der aldrig har prøvet spillet på egen krop, ikke er i stand til at træffe visionære beslutninger om fremtidens udvikling. Jeg er dog bekendt med, at mange af disse poster også ude i klubberne bliver tildelt igennem ”netværk”, hvilket slet ikke er garanti for sund drift og kvalitet i spillet.

Opsang

Medierne - Jounalister:

Kære medier,

Jeg har stor respekt for jeres arbejde, men er nødt til at udfordre jer og sende et ønske om, at I tager en timeout og ser indad og vurderer måden I ”sælger” dansk fodbold på i tv.

Efter min smag taler I ”spillet op” glorificerer spillere og trænere og alt dette for at skaffe seere foran skærmene, hvilket jeg har forståelse for er vigtigt, men efter min smag har spillerne og spillet slet ikke et niveau der berettiger, at I medier fremstiller Superligaen og dets aktører som superstjerner. Husk på at placeringen på FIFA’s rangliste ikke lyver.

Jeg bliver trist, når jeg ser en superligakamp, hvor visse journalistiske kommentator anvender udtryk som f.eks. ”Campaign” om en sæson eller turnering – det er et engelsk udtryk, der ikke kan oversættes 1 til 1. jf. den danske ordbog betyder ordet ”Kampagne” – en række målrettede handlinger med det formål at påvirke en målgruppes viden, holdning eller adfærd i en bestemt retning, gennemført over en afgrænset periode.

Kamp interviews

Jeg efterlyser mere variation når spillere interviewes. Det er de samme personer, der bliver interviewet og glorificeret – hvorfor er det næsten altid Martin Spellman og Morten Duncan AGF, Rasmus Wûrtz Aab, Jakob Poulsen FC Midtjylland, William Kvist FCK, Dennis Flinta Silkeborg, Kenneth Emil Pedersen OB, Marc Pedersen Sønderjyske og Kasper Fisker Randers/Brøndby der anmodes om en kommentar. Et fodboldhold består af 11 spillere.

Kære DBU gå nu forrest og tænk teknisk – og taktisk kvalitet ind i spillet som drivkraften i talentudviklingen. Husk, at den kvalitet DBU præsterer i talentudviklingen flyder ud i klubberne og præger vores unge fodboldspillere, og netop derfor skal kvaliteten fra DBU være i top. Udskift de personer der sikre at DBU skabelonen gennemføres. Lad os få nyt ungt blod ind i rækkerne. Spørg gerne i FC Nordsjælland, FCK eller Brøndby om gode råd. De børn der bliver født i Italien eller Spanien er jo som udgangspunkt ikke født bedre fodboldspillere, end de børn der fødes i Danmark. Dermed kan vi vel alle blive enige om, at det må være tilgangen og træningen, der er noget galt med. Hvis vi om 10-15 år vil opleve danske fodboldspillere, der kan levere seværdigt fodbold og resultater på et europæisk flot niveau, så tilskuere og sponsorere igen finder vej tilbage til stadions og tv-stuerne, er det nu, der skal handles.

- Jeg håber og tror naivt på, at de personer, som via deres profession, kan ændre udviklingen vil læse denne artikel med neutrale briller, men chancen er nok lille, da undertegnede jo ikke er tidligere professionel fodboldspiller og derfor ikke, jf. den danske jantelov, skal fortælle de dygtige fodboldledere, hvordan man skal spille fodbold i Danmark – vil dog blot i al stilfærdighed henvise til vores placering på ranglisten – den lyver ikke, og der er noget galt i dansk fodbold. Tankevækkende – fokus på substans tak -

- Kommentarer til denne artikel modtages naturligvis gerne.

- Men husk at nummer 51 i verden pr. 1.6.2017 ikke kan bortforklares med alle mulige undskyldninger og forklaringer om, at det ene nye initiativ efter det andet er sat i gang, for der er mig bekendt ingen initiativer med fokus på en anden tilgang til spillet og udvælgelse af unge talenter med andre kvaliteter end alene fysik og løbevilje.

- Jeg er dog meget sikker på, at dygtige fodboldkendere med indsigt i tankesættet og god teknisk og taktisk fodbold er enig med mig, skriver Steen Jensen, men hvad tænker du?

Er dansk fodbold virkelig i en så sørgelig forfatning, som Steen skriver - og burde DBU holde et møde med Steen?