22.000 briter bygger nyt a-kraftværk

England mener at atomkraft er klimavenligt, og nu vil Boris Johnsons regering bede borgerne om at være med til at finansiere endnu flere værker.

Der er fuld knald på atomindustrien i England. her er byggeriet af det første nye atomkraftværk i 20 år i gang ved Hinckley Point. Foto: EDF
Der er fuld knald på atomindustrien i England. her er byggeriet af det første nye atomkraftværk i 20 år i gang ved Hinckley Point. Foto: EDF
Følg nationen!

- Cirka 22.000 mennesker i Storbritannien arbejder på projektet lige nu -  med leverandører og entreprenører i alle dele af landet

- Under byggeriet skal ialt 74.000 mennesker i Storbritannien arbejde på projektet

- Antallet af medarbejdere på byggepladsen forventes at stige til omkring 8.500 i løbet af de næste 18 måneder

- Der er indtil videre uddannet 800 lærlinge.

 

Kunder skal betale for nye atomkraftværker
Sådan lyder det fra EDF, den franske elektricitets- og energigigant, der er gang med et kæmpe atomkraft-byggeri i England, Hinckley Point C, der netop har åbnet et besøgscenter for turister og andre interesserede.

EDF driver i forvejen otte atomkraftværker i England. Værker, der leverer cirka 20 procent af den strøm, der bliver brugt i landet og Hinckley Point C er planlagt til at levere strøm til 6 millioner husstande, når det en dag om fem-seks år står færdigt: 

- Den næste præfabrikerede 17m høje sektion af den første reaktorbygning er færdig og klar til at blive løftet på plads af Big Carl (se fotoet ovenfor)

- Og arbejdet med at bygge det 16 m høje gulv til den første turbine og generator er i gang.

Samlet pris: 200 milliarder
- Hver turbine kan producere mere end 3% af landets elektricitet, nok til mere end 3 millioner hjem, skriver EDF om Hinckley Point C, der ifølge Reuters kommer til at koste 23 milliarder engelske pund i alt. De penge har EDF selv skulle finansiere, men i går meddelte den britiske regering, at de vil arbejde for at forbrugerne fremover skal finansiere nye atomkraftværker via deres elregning.

Udenlandske firmaer meldte fra
- Den eksisterende finansieringsordning førte til, at for mange udenlandske nukleare udviklere meldte fra. ..

- Og vi har et presserende behov for en ny tilgang til at tiltrække britiske fonde og andre private investorer, sagde den britiske erhvervs- og energiminister Kwasi Kwarteng i en erklæring i går.

En husholdning skal - hvis regeringens forslag bliver vedtaget - betale fra 10 til 30 kr. pr. måned til byggeri af atomkraftværker, men hvad tænker du?

EU-bombe: Atomkraft er vedvarende energi

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby