290.000 i kontanter: Øv

Sigurd lægger tag, har eget firma og omsatte for 1,7 millioner kroner sidste år. Men ligesom mange andre selvstændige har han svært ved at få en erhvervskonto. Minister er klar over problemet

Sigurd må bede kunderne om at betale kontant - han er nemlig en af de mange selvstændige erhvervsdrivende, der ikke kan få en erhvervskonto.  Privatfoto
Sigurd må bede kunderne om at betale kontant - han er nemlig en af de mange selvstændige erhvervsdrivende, der ikke kan få en erhvervskonto. Privatfoto
Følg nationen!

- Jeg har ikke haft andet end problemer, siden jeg startede min virksomhed i begyndelsen af 2018.

- Jeg kan stadig ikke få en erhvervskonto.

Kan ikke bede om 290.000 i cash
- Mindre kunder, der giver mig opgaver fra 5000-20.000 kroner, er jeg nødt til at give nedslag, såfremt de kan betale kontant.

- Større kunder kan jeg så IKKE gøre det samme med.

- Hvilket gør, at jeg p.t. har udestående fakturaer for ca. 290.000, som bare ligger, da jeg ikke kan skrive et kontonummer på.

Og kan ikke betale mine leverandører
Sådan skriver taglægger Sigurd S. til nationen! om at have gang i firmaet, men have store problemer med at få penge fra kunderne - og med at betale leverandører.

Sigurd er nemlig én af de ret så mange danskere, der har fået nej, nej og mange gange nej i de danske banker, når han bedt om en erhvervskonto. Og nu er han rigtig træt af situationen. Hans brev - som minder en del om det værtshus-ejer Aja L fra Kerteminde sendte i begyndelsen af april - fortsætter nemlig således:

- Lige nu står jeg i den situation, at de penge, som firmaet havde sparet op, mine momspenge, samt det, der var lagt fra til pension ... det er ædt op, da jeg ikke kan fakturere mine kunder.

Skal ikke låne penge - er det derfor?
- Og de store kunder har i princippet fået gratis tag, mens jeg står med en faktura på materialerne, som JEG ikke kan betale, før jeg får mine penge af kunden.

- Så hvorfor vil bankerne ikke lave erhvervskontoer til mindre virksomheder?

- Er det, fordi vi ikke vil låne penge af banken, er vi for små (omsætning sidste år 1,7 millioner), skriver Sigurd, der synes Danmark burde have en statsbank, der kunne stille sådan en konto til rådighed.

Gammelt problem - løsning på vej til efteråret

Problemstillingen med virksomheders adgang til erhvervskonti er ikke ny.

I 2017 udarbejdede Finans Danmark en henstilling til deres medlemmer om adgangen til erhvervskonto.

På erhvervsministeren Simon Kollerups opfordring blev denne henstilling indskærpet i sommeren 2020.

Forslaget om en ret til en basal erhvervsbetalingskonto forventes fremsat i Folketinget i efteråret 2022.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger:

- Det skal ikke være bøvl i banken, der forhindrer gode virksomheder i at få succes.

- Når vores små, nystartede virksomheder skal kæmpe med at få en konto til at få gang i deres forretning, går det ud over vores fællesskab.

Kilde: Erhvervsministeriet

Mange - også ministeren - kender problemet
Mere end 10.000 nationen!-læsere deltog i debatten om kromutter Ajas erhvervskonto-problem - og næsten halvdelen af dem, kendte folk, der har problemer, fordi de ikke kan få en erhvervskonto.

Erhvervsministeren - Simon Kollerup - skriver, at han er på vej med et lovforslag om virksomheders ret til en såkaldt basal erhvervsbetalingskonto. En konto, som erhvervsdrivende bl.a. vil kunne bruge som Nemkonto og til at lave overførsler samt få adgang til netbank og betalingskort.

Erhvervsministeren planlægger at fremsætte lovforslaget om 'ret til en basal erhvervsbetalingskonto' i Folketinget i efteråret 2022, men hvad tænker du?

Ali afvist: Har 'arbejdskrævende navn'

Spar Nord til Atrad: Nej og nej igen

1,8 mio kr.: Fire banker sagde nej

På røven: Postpubben drukner i kontanter

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+