3500 officerer: Forvent ikke vi kan forsvare hele Danmark

nationen! har modtaget et debatoplæg fra en frustreret formand for de danske officerer

Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark. Foto: Peter Eilertsen
Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark. Foto: Peter Eilertsen

- Forsvarsbudgetterne er mere og mere drevet af rent økonomiske dagsordener og rådgivning fra konsulentfirmaer, som McKinsey, der er uden nogen reel viden om eller respekt for de sikkerhedsmæssige konsekvenser.

Konsekvente og ukritiske nedskæringer
- Landene skærer konsekvent og ukritisk i antallet af loyale, ansvarlige og uddannede officerer, og erstatter dem med civile medarbejdere eller outsourcer tjenesteydelser, på bekostning af indsigt i og respekt for de grundlæggende krav til et militært forsvar.

Se også: Absurd at hyre polakker til dansk militær-indsats

30.000 nordiske officerer advarer
Sådan lyder det i et debatindlæg fra oberstløjtnant Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, der lige nu er til møde i Norge med sine nordiske kolleger. Niels og de 29.999 andre nordiske officerer er enige om, at politikerne skær for hårdt i forsvarsbudgetterne - og at en stor del af de penge, forsvaret får, bliver brugt forkert. Debatindlægget fortsætter således:

Truslerne udefra vokser
- Den vedvarende trussel fra terrororganisationer som ISIS eller Boko Haram, og den fornyede trussel fra Rusland, hvor interventionen i Ukraine klart signalerer en vilje til at anvende militær magt for at opnå udenrigspolitiske mål, viser hvilke udfordringer også Norden står over for.

Se også: Profeti om Islamisk Stor-Stat: Europa er Orobpa om 5 år

Men vi skærer ned
- Det har allerede øget kravene til et højt beredskab, samt rådighed over velforberedte og robuste enheder i alle de nordiske lande, men samtidig ser vi, at de militære styrker i vores lande reduceres i både størrelse og antal.

- De nordiske officersorganisationer finder ikke, at det er acceptabelt, at politikerne – med de store reduktioner i forsvarets strukturer - reelt gambler med befolkningernes sikkerhed.

Se også: Hov, kom til at lukke den forkerte kaserne

Så forvent ikke vi kan forsvare hele landet
- De øgede krav til beredskabet og et meget højt aktivitetsniveau fra både øvelser og missioner, rammer de militære styrker i alle de nordiske lande hårdt, med store personlige omkostninger for soldaterne og deres familier til følge.

- Landenes meget loyale og ansvarsbevidste soldater kan kun gøre deres bedste, men de kan ikke trylle. Man kan ikke forvente, at en reduceret hærstyrke som f.eks. den danske, der skulder ved skulder knapt kan fylde en fodboldbane, skal kunne forsvare et helt land.

Og Norge - bare glem Norge
- Tilsvarende kan enkelte bataljoner, kampfly eller fregatter, spredt over et land på størrelse med Norge ikke selv modstå et angreb, eller forvente, at andre nationer kan – eller endsige vil - komme landet til undsætning inden, det er for sent, slutter Niels Thønning, men hvad tænker du?

I 1986 fik forsvaret 13,3 mia - svarende til 24 mia 2015 kroner. Det danske forsvarsbudget ligger i år på 20,9 milliarder - er det nok?

 

139 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere