57.959 kr. i hånden: Rekordmange syrere rejser hjem

Sidste år vendte 137 syrere hjem med økonomisk støtte fra Danmark. Syrerne er den nationalitet, hvor allerflest benytter sig af repatrieringsordningen, der giver hver voksen 144.900 kr.

En flygtningefamilie, der vender hjem til f.ex. Syrien fra Danmark, kan få økonomisk støtte på 144.900 kr pr voksen - og 44.193 kr pr barn. Arkivfoto
En flygtningefamilie, der vender hjem til f.ex. Syrien fra Danmark, kan få økonomisk støtte på 144.900 kr pr voksen - og 44.193 kr pr barn. Arkivfoto
Følg nationen!

- Lad os nu få set den lovgivning efter i sømmene, så den giver mening.

- Vi skal ikke hjemsende til utrygge lande, og vi skal da slet ikke sende velintegrerede mennesker tilbage til lande, hvor deres liv og levned er i fare.

- Kom ikke og sig, at vi ikke har plads og råd, for det har vi.

Ung pige på flugt fra rædselsregime
Sådan skriver Louise G. i en af de mest populære (137 likes) af de - hold fast - 1000 kommentarer, der er skrevet på Politiken.dks Facebook-profil om den unge gymnasielev fra Nyborg, der er blevet udvist af Danmark.

Vil bremse udvisning af gymnasieelev

Louise synes velintegrerede mennesker er en investering for fremtiden og hun er langtfra alene:

- Hvordan er det kommet hertil, at vi som verdens lykkeligste land og et af verdens bedst stillede samfund ikke har overskud og medmenneskelighed til at hjælpe og rumme en uskyldig ung pige, der er flygtet fra er rædselsregime?

- Svaret ligger bla hos vores politikere, der har travlt med at tækkes den hylende pøbel for ikke at miste stemmer til Nye Borgerlige og DF, skriver Peter R, der har høstet mere end 300 likes for den analyse.

Næsten 140.000 syrere er vendt hjem
Politiken.dk er der også gang i debatten, og mange er enige med Louise og Peter, men Helle N peger i sin kommentar på, at der er faktisk er en del syrere, der rejser hjem til deres krigshærgede land:

- I 2019 og 2020 vendte næsten 140.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne, viser tal fra UNHCR.

- I 2019 udvandrede knap 900 syriske flygtninge og familiesammenførte til flygtninge fra Danmark og oversteg dermed antallet af indvandrede for første gang siden 2011, skriver Helle og henviser til den nyeste samlede repatrieringsstatistik, der viser, at 137 syrere - det er rekord - faktisk rejste hjem sidste år.

Screenshot fra uim.dk
Screenshot fra uim.dk

Men endnu flere skal rejse
- Flere syrere rejser hjem med en pose penge fra den danske stat. Det er godt nyt. Det viser, at vores håndfaste hjemrejsepolitik virker.

- Vi har fra starten været ærlige om, at et ophold i Danmark er midlertidigt, sagde Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye om statistikken for en måned siden, hvor han også bebudede en større indsats for at fortælle langtidsledige udlændinge om muligheden for at rejse hjem med økonomisk støtte.

Får 57.959 kr udbetalt ved afrejse

 • Rejseudgifter: En enkeltbillet til hjemlandet eller det tidligere opholdsland. I helt særlige tilfælde kan kommunen bevillige en returbillet til en ledsager, hvis det drejer sig om ældre, syge og helbredsmæssigt svage personer.
   
 • Udgifter på højst 31.836 kr. pr. person til transport af personlige ejendele eller hjælp til udgifter til køb af personligt bohave på 31.836  kr. pr. person.
   
 • Hjælp til etablering i hjemlandet /det tidligere opholdsland (udbetales i to dele): 144.900 kr. per voksen over 18 år (der udbetales 57.959 kr. ved udrejsen og 86.941 kr. efter 1 år i hjemlandet). 44.193 kr. per barn (der udbetales 17.677 kr. ved udrejsen og 26.516 kr. efter 1 år i hjemlandet).
   
 • Indkøb og transport af erhvervsudstyr (op til 16.775 kr. per voksen samt op til 21.665 kr. til transport).
   
 • Transport af erhvervsudstyr, som den, der vender hjem, allerede ejer (op til 16.775 kr.).
   
 • Udgifter til sygeforsikring til personer, der er fyldt 18 år på op til 8.118 kr. pr. år i op til 4 år - eller alternativt – når sygesikring ikke eller kun vanskeligt kan tegnes i hjemlandet eller det tidligere opholdsland– udbetaling af op til 8.118 kr. pr. år i op til 4 år til dækning af behandlingsudgifter. Denne støtte bevilliges hvis der ikke er et fungerende offentligt sundhedsvæsen i hjemlandet.
   
 • DRC Dansk Flygtningehjælp har fået til opgave at rådgive kommunen om de konkrete forhold omkring sygeforsikring i det pågældende land og for den individuelle ansøger.
   
 • Udgifter til nødvendig medbragt lægeordineret medicin til højst 1 års forbrug.
   
 • Udgifter til medbragte personlige medicinske hjælpemidler (op til 7.080 kr.) og til nødvendige vaccinationer.
   
 • Udgifter til skolegang til skolesøgende børn, der på tidspunktet for repatrieringen er fyldt 5 år, på 541 kr. om måneden pr. barn i op til 4 år, dog højst indtil det fyldte 16 år.
 • Støtte til anskaffelse af rejsedokumenter på 10.612 kr. pr. person.

Kilde: Flygtning.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind