75 år efter nazi-besættelsen: I dag har EU besat os

I dag markerer vi, at det er 75 år siden, at nazisterne opgav besættelsen af Danmark. Og på lørdag er det Europadag. nationens! Otto H. synes dagen i dag skal fejres, og Europadagen aflyses.

Sådan så Københavns busser ud d. 9. maj 2007. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Sådan så Københavns busser ud d. 9. maj 2007. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

- Jeg sætter lys i vinduerne til ære for de, som led og kæmpede for Danmark., for at den næste generation har kunnet leve frit.

- Og for at minde hinanden om, at det IKKE ER EN LIVSGARANTI at leve frit.

Frihed og demokrati skal bevares
Sådan skriver Hanne N i en af de mest populære af de 305 kommentarer, der er skrevet på DR Nyheders Facebook-profil om nazismens nederlag og 4. maj. Og Michelle V sætter også et lys i vinduet i aften for at fejre det liv vi kan leve i dag:

- Ja det gør jeg...

- Fordi frihed,demokrati og lighed for alle, skal bevares.

- Ikke mindst skal de mennesker, som kæmpede for det, huskes.

EU bestemner over Danmark - og Tyskland bestemmer over EU
Men mens vi gør klar til at tænde lys i vinduerne for af markere slutningen på dem fem mørk år fra under nazistisk besættelse, så beder nationen! Otto H om at vi tænker lidt over, hvordan EU har 'besat os':

Danskere er EUs 'guldkalv': Betaler mest af alle

- Jeg synes alle dem, der snakker om demokratiets sejr og frihed, skal tænker over, hvor meget EU egentlig bestemmer i dag. Og hvor meget af EUs politik, der bliver bestemt af Tyskland.

- Jeg synes danskerne betaler en meget høj pris for at være med i EU - og jeg giver en pind for, at EU er demokratisk.

Synes ikke EU er spor demokratisk
- De kalder sig præsidenter, formænd og superkommissærer, men jeg kalder dem pampere og afdankede politikere, der igen og igen viser, at borgere er nogen, der skal trynes og at de store virksomheder skal beskyttes, skriver Otto, der synes, at Danmarks medlemsskab af EU bør komme til folkeafstemning, næste gang der er valg.