91-årig træt af suppe: Datter klager

Rinas mor på 91 har store problemer med den protese, som kommunen mener er 'billigste forsvarlige løsning'.

Kommunens 'billigste forsvarlige løsning' betyder at Rinas mor på 91 år ikke kan spise almindelige mad. Arkivfoto: Linda Johansen
Kommunens 'billigste forsvarlige løsning' betyder at Rinas mor på 91 år ikke kan spise almindelige mad. Arkivfoto: Linda Johansen

- Min mor på 91 år har svært ved at spise grundet den dårlige protese hun fik lavet på den (billige) klinik, Hørsholm Kommune henviste hende til.

- Kommunen samarbejder vist med klinikken, fordi de er så billige, prisen på protesen var på lidt over 4000 kr, mens alle andre i Hørsholm tager lidt over 9000 kr for samme behandling.

- Så min lille mor på 91 år, skal altså tvinges (føler vi begge) til at gå - og spise - med en dårlig protese, fordi det er den kommunen bruger.

Vil betale fattig mands tandlægeregning

Har kun pension - og jeg har ikke råd til et betale
Sådan skriver Rina H om den måde Hørsholm Kommune hjælper pensionister med tandproblemer på - en måde, der i moderens tilfælde lige nu betyder, at hun har store problemer med at spise almindelig mad.

Rina bor i udlandet, og har ikke selv penge til at hjælpe moderen med at betale en ny protese. Og hun undrer sig over, at kommunen bare efterlader en borger i den situation. Hendes brev - som Hørsholm Kommune kommenterer nedenfor, da kommunen nu igen henviser den ældre kvinde til den 'billige' klinik - fortsætter nemlig således:

Georg uenig i kommunens gebis-regnestykke: Du ka' bare klage

Hun er tvunget til at gå det billige sted
- Hvis hun kunne få sine 85% tilskud og selv vælge den protese-klinik, som hendes tandlæge anbefaler, ville mor have råd til både rigtig mad og en protese. Og mulighed for at spise maden.

- Men for at mor skal ha penge til mad og andre nødvendigheder, skal min mor altså tvinges til at gå samme sted, som allerede har lavet så dårligt et arbejde.

- Kan det være rigtigt at ældre danskere behandles sådan i Danmark, skriver Rina, der har bedt nationen! skaffe svar fra kommunen på disse to spørgsmål:

Hvorfor kan man ikke få 85 procent alle steder?
1. Hvorfor skal en 91-årig borger TVINGES ( for at få sit tilskud på 85%) af Hørsholm kommune til at gå i en bestemt klinik?

2. Hvorfor kan en borger ikke vælge den klinik i Hørsholm, borgerens tandlæge anbefaler, og stadig få sine 85%?

Borgeren kan vælge en dyrere løsning
Kommunens svar lyder således: 

- Når det gælder tandbehandling, yder kommunen tilskud til billigst forsvarlige løsning.

- Kommunen har indgået en prisaftale med tandtekniker/tandlæge om forskellige 'billigst forsvarlige' behandlinger.

- Ønsker borgeren en anden og dyrere løsning, skal borger selv betale differencen mellem prisen iflg. prisaftalen og den faktiske pris hos en anden leverandør.

- Kommunen bestemmer således ikke, hvor borgeren skal købe sin tandbehandling, men borgerens egenbetaling kan blive forøget af borgerens valg af leverandør (tandlæge mv.), skriver kommunen, men hvad tænker du?