91.000 læsere og 28.000 læger: Omskæring kun på voksne

Individet har ret til selv at bestemme sit kulturelle og religiøse tilhørsforhold. Og derfor er det bedst at vente med omskæring til man er 18 år.

- At lade sig omskære bør være et informeret, personligt valg.

- Det er bedst i overensstemmelse med individets ret til selvbestemmelse, at det ikke er forældre, der tager beslutningen, men at den overlades til personen selv, når han er blevet myndig.

- Dertil kommer, at omskæring indebærer smerte og ubehag..

Indgrebet ændrer barnets krop
Sådan siger Lise Møller, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, der efter adskillige måneders debat har formuleret lægeforeningens holdning til omskæring uden medicinsk indikation.

nationen Grædende 10-årig ville ikke omskæres: Vollsmose-læge fangede ham og skar

'Der er tale om et indgreb, som permanent ændrer barnets krop. Indgrebet reducerer barnets mulighed for at bestemme over sin egen krop samt for selv at påvirke sit kulturelle og religiøse tilhørsforhold', hedder det i den nye politik og foreningen lægger vægt på, at processen hen imod en eliminering af omskæring af drengebørn uden medicinsk indikation skal varetages i dialog med de befolkningsgrupper, for hvem drengeomskæring har en særlig religiøs eller kulturel betydning.

Et barn er et menneske, der lige som voksne har ret til religionsfrihed. I dag lader vi forældre bestemme over børnenes krop, når det gælder drengeomskæring, og det mener jeg er helt urimeligt, skriver Hussain Ali, formand hos Liberal Alliances lokalforening i Albertslund og Høje-Taastrup Kommune. Han han ret? (Privatfoto) nationen Muslim: Omskæring burde være ulovligt på raske børn!

Et forbud kan føre til mobning
Næsten 100.000 af Ekstra Bladets læsere har deltaget afstemningen nedenfor - og det helt store flertal er for et forbud mod omskæring af børn. Lægeforeningen skriver i en pressemeddelse, at de ikke vil tage stilling til, om der bør indføres et forbud mod omskæring af drenge uden medicinsk indikation i Danmark.

- Vi er nået frem til det, at det er vanskeligt at forudsige konsekvenserne af et forbud.

- Både for de pågældende drenge - man kan for eksempel frygte mobning og uautoriserede indgreb med komplikationer – og for de kulturelle og religiøse grupper, som de er en del af.

- Det er der ingen, der har overblik over, og derfor har vi besluttet ikke tage stilling til dette spørgsmål,  siger Lise Møller, men hvad siger du?

Skal omskæring af personer under 18 forbydes?

 

80 kommentarer
Vis kommentarer