Annonce:
Annonce:

Advarer: Kan ske i Danmark

I Sverige og Finland har el-kunderne fået advarsler om, at der kan være perioder uden strøm til vinter. Nu melder danske Energinet ud

Energinet taler nu om, at det kan blive nødvendigt at begrænse  dele af det danske elforbrug til vinter. Det samme siger forsyningsselskaber i mange andre europæiske lande. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
Energinet taler nu om, at det kan blive nødvendigt at begrænse dele af det danske elforbrug til vinter. Det samme siger forsyningsselskaber i mange andre europæiske lande. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg nationen!

- Vi står i en situation uden fortilfælde.

- Der er en forøget risiko for timer, hvor elmarkedet rammer maksprisen.

- I disse situationer kan det i værste tilfælde blive nødvendigt at begrænse dele af det danske elforbrug.

Afhængig af vejret og nabolande
Sådan siger Johannes Bruun, afdelingsleder for Elmarked i Energinet, den systemansvarlige virksomhed i Danmark, til nationen! fredag. Den danske el-produktion er især baseret på sol, vind og kul - og så import af strøm fra nabolande som Sverige og Norge.

Men i Norge taler man om at begrænse eksporten af strøm - i Sverige har Svenska Kraftnät været ude og advare om mulige strømnedbrud til vinter. Det har finske Fingrid i øvrigt også. Og de udmeldinger er afdelingslederen helt opmærksom på:

Annonce:

Fem dage med 100 procent dansk el
- Forsyningssikkerheden i Danmark påvirkes af vejret og udviklingen i vores nabolande, hvorfor situationen er alvorlig og følges meget tæt, skriver Johannes Bruun.

De sidste uger har danskere brugt rigtig meget importeret strøm. Screenshot fra Energinet.dk
De sidste uger har danskere brugt rigtig meget importeret strøm. Screenshot fra Energinet.dk
 

Gaspriser smitter af
Og priserne på importeret strøm afhænger i høj grad af prisen gas, der er eksploderet pga af Ruslands invasion i Ukraine og kravet til gaskunder om at betale i rubler.

- Gaspriserne smitter af på andre brændselsformer. Når gassen bliver dyr eller sparsom, prøver nogen at skifte den ud med eksempelvis kul, som igen bliver dyrere.

- Derfor bliver det eksempelvis også dyrere at producere strøm på et kulfyret kraftværk, siger Kristian Rune Poulsen, energianalytiker hos Green Power Denmark, til Ekstra Bladet.

Krise: Tyskland satser på A-kraft

Vild melding

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: