Annonce:
Annonce:

Ægtepar: Vi vil gerne tvangsadoptere et barn

I første kvartal har 47 par/enlige søgt om godkendelse som adoptivforældre. Det er en fordobling i forhold til sidste år.

De sidste år er der godkendt cirka 50 par /enlige som adoptanter i Danmark, men nu ser det tal ud til at sige. Arkivfoto: Gregers Tycho
De sidste år er der godkendt cirka 50 par /enlige som adoptanter i Danmark, men nu ser det tal ud til at sige. Arkivfoto: Gregers Tycho
Annonce:
Følg nationen!

- Nu hvor vi hører så meget om at flere børn skal adopteres, så savner jeg og min mand information om, hvordan disse tvangs-adoptioner foregår.

Sådan lød det i nationen!-telefonen i slutningen af marts. En kvinde, der ønskede at være anonym, havde læst artiklen 'Tvangsadopteret og lykkelig', og ville gerne høre, hvordan sådan en tvangsadoption egentlig foregår.

Annonce:

40 børn tvangsadopeteret i 2019 og 2020
- Vi vil nemlig meget gerne adoptere et barn, og kan helt sikkert give det en tryg opvækst med fine rammer og stabile forældre, sagde hun, og nationen! har derfor brugt nogle uger på at maile både Familieretshuset og Ankestyrelsen ned.

Det er er nemlig Familieretshuset, der godkender adoptanter, mens det er Ankestyrelsen, der foretager match af godkendte adoptanter med et barn født i Danmark, frigivet med eller uden samtykke.

Og Familieretshuset oplyser, at det i 2018 blev godkendt 51 par/enlige som adoptanter, at tallet var 48 par/enlige i 2019, mens det er i 2020 - på grund af nedlukning - kun blev godkendt 38 par/enlige som adoptanter.

Selve opskriften på en adoptionproces er her - og den er den samme, uanset om der er tale om en adoption, hvor de biologiske forældre er enige eller uenige:

Det begynder med en ansøgning

Du skal sende en ansøgning om godkendelse til Familieretshuset.

Undersøgelses- og godkendelsesforløbet er opdelt i tre adskilte faser - og en fjerde fase med obligatorisk adoptionsrådgivning i perioden omkring hjemtagelsen af et barn.

Der er flere hensigter med, at forløbet er opdelt i adskilte faser: 

1. Undersøgelsen får karakter af en dialog mellem dig og myndighederne. 

2. Familieretshuset kan meget tidligt i forløbet afklare, om du opfylder de generelle betingelser for at blive godkendt som adoptant. 

3. Opholdet mellem fase 2 og 3 betyder, at de ansøgere, som gennem det adoptionsforberedende kursus er blevet klar over, at adoption ikke er noget for dem, selv melder fra. 

4. Rådgivningen giver støtte til adoptanten efter en ofte lang venteperiode og er med til at skabe gode rammer for barnets vækst. 

Fase 1
I fase 1 vurderer Adoptionssamrådet i Familieretshuset, om du opfylder de krav, der stilles til din alder, dit eventuelle samliv, dit helbred, dine strafforhold, dine boligforhold og din økonomi.

Læs de generelle betingelser her

Hvis du opfylder de generelle betingelser, giver Familieretshuset eller samrådet tilladelse til, at undersøgelses- og godkendelsesforløbet kan fortsætte. Opfylder du ikke betingelserne, giver samrådet afslag på ansøgningen.

Fase 2 består af det adoptionsforberedende kursus. Kurset er obligatorisk for alle, der søger om adoption for første gang. Du kan først komme på kursus, når Adoptionssamrådet/Familieretshuset har besluttet, om du opfylder de generelle godkendelseskrav i fase 1.

Hvis Adoptionssamrådet vurderer, at du har behov for det, kan du blive pålagt at deltage i kurset, selvom du tidligere har adopteret et barn.

Hvis du ikke skal deltage i kurset, fordi du tidligere har adopteret et barn, kan du gå videre til fase 3. Flergangsansøgere kan dog vælge frivilligt at deltage i kurset, hvis der er ledige pladser.

Mere om det adoptionsforberedende kursus

Fase 3 kan sættes i gang, når du har deltaget i det adoptionsforberedende kursus. I denne fase skal Adoptionssamrådet vurdere, om du også efter en individuel vurdering kan anses for egnet til at adoptere. Familieretshusets sagsbehandler laver en beskrivelse af dig på baggrund af en samtale og et hjemmebesøg hos dig.

Hvis du har været på kursus, skal du selv søge om, at fase 3 sættes i gang. Du skal søge, inden der er gået et år fra den dato, du blev godkendt i fase 1. Hvis du ikke har været på kursus, skal du søge inden for tre måneder.

Fase 4
Når du er blevet godkendt som adoptant af Familieretshuset i fase 3, kommer du på venteliste hos Adoptionsnævnet (ved national adoption).

Fase 4 består af obligatorisk rådgivning umiddelbart før og efter hjemtagelsen af et barn.

Rådgivningen gives med henblik på at give dig og dit barn en god start på livet som adoptionsfamilie.

Du skal selv tage kontakt til en adoptionsrådgiver og aftale en tid for rådgivningen.

Kilde: Ankestyrelsen

Og i 2021 har 47 par/enlige søgt om godkendelse
nationen! har spurgt Familieretshuset, om de har noteret en stigning i antallet af personer, der gennemfører godkendelsesproceduren, efter at regeringen har talt om tvangsadoptioner. Og til det svarer de således:

- Familieretshuset har ikke noteret en stigning i antallet af personer, der bliver godkendt til adoption

De får at vide om der er tale om tvang
- Dog kan vi registrere, at antallet af ansøgere til fase 1 (den indledende vurdering) er steget i 1. kvartal 2021, hvor 47 par/enlige søgte om godkendelse i fase 1 mod 20 par/enlige i samme periode i 2020.

Annonce:

- Dette kan dog også skyldes en ophobning af ansøgere som følge af Danish International Adoptions (DIA) delvise nedlukning for nye ansøgere i 2020.

Får de kommende forældre at vide, hvis der tale om en tvangsadoption?

- Når et barn, der er frigivet til adoption uden samtykke, bliver matchet med godkendte adoptanter, bliver de kommende adoptanter orienteret om, at barnet er frigivet uden samtykke fra de biologiske forældre.

- De bliver vejledt om retsvirkningerne af midlertidig placering, om at adoptionen ikke er endelig, før en eventuel domstolsbehandling er afsluttet, og om at de biologiske forældre har mulighed for at søge om samvær, skriver Familieretshuset.

Landsretten giver Ankestyrelsen ret
Ankestyrelsen - som fik kompetencen til at træffe endelig administrativ afgørelse i sager om adoption uden samtykke den 1/7 2019 - kan oplyse, at der i perioden 1/7 2019 til 31/12 2020 er frigivet 40 børn til adoption uden samtykke.

Annonce:

- I de sager, hvor Ankestyrelsens afgørelse om adoption uden samtykke fra den 1/7 2019 er blevet indbragt for retten og der er faldet dom, har retten tiltrådt Ankestyrelsens afgørelse.

- I sager om adoption uden samtykke bliver der først udstedt bevilling af adoption, når der er faldet dom i landsretten, hvis sagen indbringes for retten, skriver Ankestyrelsen, men hvad tænker du?

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: