Agent opdager denne maskine hos blomsterdame: Betal 1320 kr i afgift

Den 18. december konstaterede en KODA-konsulent, at der blev lyttet til musik i en lille københavnsk blomsterbutik. Og den slags skal naturligvis koste

- I starten af Store Kongensgade i København er der at finde en lille kælder blomsterbutik, ca. 50 kvm.

- Den står til afståelse lige nu, fordi blomsterdamen er nået den alder, hvor benene mest af alt trænger til at ligge vandret.

- For at gøre kål på ensomheden og stilheden i de mindre travle øjeblikke (som der er mange af) lytter hun til nyhederne på sin radioen.

 

Den er ikke for kundernes skyld
Sådan indleder Phillip A - der er søn af blomsterdamen - et brev til nationen! om den i hans og morens øjne helt urimelige opkrævning, der netop er dumpet ind ad brevsprækken. KODA har nemlig været på besøg i den lukningstruede blomsterbutik, og konstateret, at der udover liflige dufte, også er musik i luften.

Hvad kan man skrive i en klage?
Og derfor skal blomsterdamen nu betale foreløbig 1320 kr. Men sønner synes, ikke det i orden - men han vil gerne høre hvad du mener. Hans brev fortsætter nemlig således:

- Det koster hende nu 1300 kroner, fordi en KODA-agent har vurderet, at kunderne kunne lytte med.

- Blomsterdamen (min mor) siger: Jeg har i mit liv aldrig forestillet mig at have den her radio, som står bag i butikken, for kundernes skyld.

- Synes i det fair, og bør hun klage, i så fald, hvad skulle der stå i klagebrevet?, skriver Phillip, der sidder klar til læse dit udkast til et klagebrev.

Hvad betyder Koda?

Koda (Komponistrettigheder i Danmark) er en medlemsejet, non-profit-forening, der arbejder for at sikre musikskaberes rettigheder og betaling, når deres værker bliver spillet offentligt. Det gør Koda ved at lave aftaler om afregning med medier, spillesteder, streaming-tjenester, restauranter, mv., så Kodas medlemmer får betaling, når deres musik bliver brugt i offentlig sammenhæng.