Annonce:
Annonce:

Alarm: Ingen gider

Hver måned forlader en eller flere jordemødre deres job på Rigshospitalet - lønnen er for lav. Og det er et problem, når der ikke er nogen, der søger de ledige stillinger

Det er ikke attraktivt for mig med en fast stilling. Jeg elsker faget, men jeg synes, det er en hån, at vi får så lidt i løn, sagde en jordemoderstuderende i foråret. Hvad siger du? Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Det er ikke attraktivt for mig med en fast stilling. Jeg elsker faget, men jeg synes, det er en hån, at vi får så lidt i løn, sagde en jordemoderstuderende i foråret. Hvad siger du? Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Annonce:
Følg nationen!

- På Rigets fødegang har vi et højt antal ubesatte jordemoderstillinger, og der er ingen udsigt til, at dette ændrer sig.

- Stillingsopslag har ingen effekt, og hver måned byder på nye opsigelser.

Sådan skriver de ni kliniske afdelingsjordemødre fra Rigshospitalets fødegang i et indlæg på Politiken.dk om udviklingen på fødeområdet, og de gigantiske problemer med rekruttering, de kæmper med.

Tjener mere hos en praktiserende læge

De ni har tilsammen næsten 200 års anciennitet fra ansættelse på Rigshospitalet og andre fødegange i Region Hovedstaden, og de skriver om det absurde i, at der faktisk er masser af kompetente jordemødre derude, som savner deres kerneopgave, fødslerne.

Annonce:

Men at de nuværende vilkår - løn og bemanding - har fået dem til at vælge arbejde i f.eks. en lægepraksis til en væsentlig højere løn, end deres fødegangsansatte kolleger får.

Jordemoder nægter: 26.319 kr. i løn er for lidt

Pinligt: 315.000 i løn er for lidt

Også problemer med svenske jordemødre
I Sverige er der også lige nu store problemer på fødegangene i Stockholm. I fredags sagde 26 jordemødre på Daneryds Sygehus op i ét hug - de kræver højere løn skriver Aftonbladet, der også kan berette at der mangler jordemødre i 18 af de 21 svenske regioner.

Danmarks Radio kunne i foråret bringe et skema, hvor man kunne se forskellige faggruppers standardberegnede timefortjeneste.

39.334 kr.
Standardfortjenesten er den samlede løn fratrukket betalinger for overtid og fravær og indeholder basisfortjeneste (inklusive særlig feriegodtgørelse, ferie og søgnehelligdagsbetalinger), pensionsbidrag, uregelmæssige betalinger, personalegoder og genetillæg.

Annonce:

Og den viste, at jordemoderarbejde gav 39.334 kr. pr. måned (160,33 arbejdstimer), men hvad siger du? Og vil du - hvis du er jordemoder - sende en lønseddel, som vi kan vise anonymiseret?

Regionalt ansatte jordemødre har 36.756 kr.

Når vi sammenligner løn, er det hensigtsmæssigt at sammenligne de løndele, som vi ville få, hvis vi arbejdede 37 timer, på hverdage i dagtimerne.

Det vil sige grundløn, tillæg (ikke særydelser), særlig feriegodtgørelse og pension. Det er det, der kaldes samlet fast bruttoløn.

De tal, vi bruger, kommer fra Kommunernes og Regionernes Lønstatistik (KRL) og er fra  marts 2021.

Jordemødre, der har under et års anciennitet, vil i gennemsnit have 32.054 kr. om måneden i samlet fast bruttoløn.

Jordemødre, der har under otte års anciennitet, vil i gennemsnit have 33.183 kr. om måneden i samlet fast bruttoløn.

9-12Jordemødre, der har mellem otte og 12 års anciennitet, vil i gennemsnit have 39.229 kr. om måneden i samlet fast bruttoløn.

Jordemødre, der har mere end 12 års anciennitet vil i gennemsnit have 41.144 kr. i samlet fast bruttoløn.

gennemsnit vil regionalt ansatte jordemødre have 36.756 kr. i fast bruttoløn om måneden.

Kilde:Jordemoderforeningen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: