Alternativet vil trykke flere slags penge

Alle lokalsamfund har brug for penge i omløb, så der skabes handel og job, og det er muligt for unge familier at blive i regionen, fremfor at flytte til storbyerne, skriver folketingskandidat fra Alternativet

- Lokalsamfundene drænes af økonomiske kriser, flytning af produktion og handel, faldende beskæftigelse og lukning af vigtige funktioner.

- Valutaen flyder til større byer, og lokalsamfundet har færre penge i omløb. Trods det har de ofte ledig arbejdskraft og behov for varer og tjenester.

Nye valutaer til varekøb
Sådan indleder Sikandar Siddique, folketingskandidat for Alternativet, et debatindlæg til nationen! Det er ikke første gang Sikandar tester en ide på nationen!, og får sommeren førte et af hans indlæg praktisk til at Uffe Elbæk meldte sig på banen som statsministerkanditat.

Mette F er for fremmedfjendsk: Sikandar vil ha’ Elbæk som statsminister

Nu er det ideen om at nationalbankens monopol skal brydes, der har fået Sikandar til tasterne. Hans argumenter - som du er velkommen til at kommenterer nedenfor - fortsætter således:

- Med Uffe som statsminister vil Alternativet lovliggøre forsøg med lokale seddel- og møntbaserede valutaer, der kan udveksle varer og tjenester indenfor afgrænsede områder, og udenom det alm. pengesystem.

- Lokale valutaer skal ikke erstatte kronen, men er et supplement der kan skabe økonomisk omløb i lokalsamfundet.

- Kronen skal bevare sin dominerende position, da lokal valuta kun kan anvendes i et afgrænset område.

- Lokale og komplementære betalingsmidler er ikke nye, f.eks. flybonus-mil, jetoner, gavekort og værdikuponer kendte afgrænsede betalingsmidler.

- Lokal valutaen går skridtet videre, da de accepteres af en række forskellige virksomheder i et afgrænset lokalområde. 

Djurs, Daleren og Bristol Pound
- På Djursland er det lokale betalingsmiddel 'Djurs' under udvikling. I Christiania han man er i 21 år handlet med lokale 'LØN', og i området 'Djingis Khan' i Lund i Sverige handles der med 'Djingis'.

- 'Daleren' er genopstået i Höganäs Kommune i Sverige, der står bag 'Dalar' for 1,5 mio. SEK.  
- EU-forhold forhindrer ikke lokale valutaer, men støtter initiativerne, bl.a. 'Bristol Pound!', der i 5 år har været betalingsmiddel i 400 lokale virksomheder i Bristol i England.

- Ca. 250.000 'Bristol Pund' er i cirkulation, kontant, via mobil-pay og på kreditkort. Bristols Kommune støtter de deltagende virksomheder og Bristols borgmester får løn udbetalt i Bristol Pund. Banken Bristol Credit Union står for digital overførsel.

Tyskland har 50 lokale valutaer
- Tyskland har 50 lokale valutaer, en med 600+ deltagende butikker. Lokale valutaer findes i hele verden. De fleste støttes af lokale offentlige myndigheder.

- Alternativet arbejder for beskæftigelse og handel i omegnskommuner landdistrikter, yderområder og på øerne, bl.a. ved skabe forsøg med lokale penge i omløb.

- Det er kun Nationalbanken, der må trykke valuta. Det vil Alternativet ændre ved at lovliggøre forsøg med lokale valutaer. 

Alle har brug for penge i omløb
- Alle lokalsamfundene har brug for penge i omløb, så der skabes handel og job, og det er muligt for unge familier at blive i regionen, fremfor at flytte til storbyerne., skriver Sikandar, men hvad siger du?

Djurs'en

Valutaer kan antage mange former og funktioner. I bund og grund kan alt, hvad vi accepterer som betalingsmiddel, betragtes som valuta. Ved siden af den danske krone kender vi bl.a. til bonussmil, værdikuponer og gavekort, som virksomheder udgiver. De fungerer alle som komplementære betalingsmidler, i og med at de kan byttes til varer og services. Lokale betalingsmidler findes mange steder i verden og går et skridt videre i forhold til de førstnævnte, da de bliver accepteret af andre virksomheder i regionen, hvilket muliggør en aktiv handel (vi er p.t. særlig inspireret af "Chiemgauer" som har fungeret i over 12 år i nærheden af München og "Vtaler" i Østrig). 

Lokale betalingsmidler kan kun anvendes i de butikker, der deltager i regionens projekt. Det vil typisk være små og mellemstore virksomheder, som har et  tæt forhold til regionen og identificerer sig med den. Formålet med den lokale valuta er, at pengene cirkulerer i regionen og dermed skaber værdi for alle.
 
Komplementærbegrebet er yderst vigtigt i denne sammenhæng. Det lokale betalingsmiddel skal ikke erstatte den danske krone, men komplementere den. Det lokale betalingsmiddel cirkulerer hurtigere end kronen, hvilket medfører større likviditet til især små og mellemstore lokale virksomheder. Derudover hjælper lokale betalingsmidler med at etablere og styrke lokale handelsstrukturer og –fællesskaber. Den lokale økonomi bliver også mere robust overfor nationale eller globale finanskriser. Samtidig vil kronen fortsat bevare sin dominerende position og blive brugt til det store flertal af transaktionerne – det lokale betalingsmiddel er som sådan kun tænkt som et redskab til at understøtte kronen.

Kilde: Betalmeddjurs.dk