Annonce:
Annonce:

Andre kan se din stemmeseddel: OSCE sender valg-observatører til Sverige

Det er i mange tilfælde muligt for andre vælgere at holde øje med, hvilken stemmeseddel man vælger, siger en professor om den måde, svenskerne vælger deres politikere.

Sådan ser det ud når svenskerne går til valg. Foto: Jacob Erhbahn
Sådan ser det ud når svenskerne går til valg. Foto: Jacob Erhbahn
Annonce:
Følg nationen!

- At man først skal vælge sin valgseddel, der klart indikerer hvad man stemmer på, før man kan stemme, lyder ikke som et demokrati.

- Nærmere som et diktatur.

Sådan skriver Peter H i en af de mange undrende kommentarer, der er skrevet på DR Nyheders Facebook-profil om at OSCE nu sender valgobservatører til Sverige. En af de ting valg-observatørerne skal undersøge, er den særlige svenske stemmeseddels-tradition, der betyder, at hver parti har deres egne stemmesedler:

Rystende
Det er første gang nogensinde, at organisationen sender observatører til Sverige. Ved tidligere valg har organisationen ikke fundet det nødvendigt, men ved dette valg er det altså anderledes.

- HAR boet 7 år i Sverige og det er den fulde sandhed!!

- Rystende!!!, skriver Henning H i en anden kommentar, og Christian V mener, at nogle partier har nydt godt af de mange stemmesedler:

Annonce:

- Så forstår man bedre at socialakrobaterne har siddet tungt på magten længe i Sverige.

- Fup og svindel , skriver Henning.

Den grundlæggede valghemmelighed
DR har talt Jørgen Elklit, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, der har rådgivet om valghandlinger verden over. Og han ville aldrig anbefale en valgmetode som den svenske:

- Det er i mange tilfælde muligt for andre vælgere at holde øje med, hvilken stemmeseddel man vælger.

- Jeg mener, at det bryder med det grundlæggende princip om valghemmelighed i demokratiske valg, siger Jørgen Elklit, mens Hans-Ivar Swärd, repræsentant fra den svenske valgmyndighed, fortæller, at vælgerne bare kan tage en håndfuld sedler og nøjes med at bruge en:

-Vælgeren kan tage en stemmeseddel fra alle partier med ind i stemmeboksen, hvis man vil være sikker på at kamuflere sit valg.

- Derinde kan man i hemmelighed putte den foretrukne seddel ned i konvolutten og smide de andre i papirkurven, siger han, men hvad siger du?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: