Annonce:
Annonce:

Anklage: Falsk klimaløsning

I 2020 leverede de vindmøller, vi er så kendte for i udlandet, kun 23 prodcent af den såkaldt vedvarende energi i Danmark, mens træ/biomasse udgjorde hele 60 %. Men er det grønt at brænde træ af?

Danmark bliver rost for klimaindsatsen - men er det klimavenligt at brænde træ/boimasse af? Foto: Jonathan Damslund
Danmark bliver rost for klimaindsatsen - men er det klimavenligt at brænde træ/boimasse af? Foto: Jonathan Damslund
Annonce:
Følg nationen!

- Danmark er ikke noget grønt foregangsland, så længe vi brænder verdens skove af i klimaets navn.

- Og vi er bestemt ikke et godt eksempel som andre lande bør følge.

- Hvis vi vil leve op til vores grønne image, bør vi i stedet gøre alt hvad vi kan for at forhindre, at biomasse bliver 'det nye kul' i verdens energiproduktion.

Dan har inviteret til fint klima-møde i dag
Sådan skriver Bente Hessellund Andersen fra Miljøbevægelsen NOAH til nationen! om de gigantiske mængder træ Danmark importerer for at lave varme og strøm. Og den position som grønt foregangland vi bryster os af. For officielt udleder Danmark 42 millioner tons CO2-ækvivalenter, men det ville vokse med yderligere næsten 18 millioner tons CO2m hvis det træ/biomasse vi brænder af i fjernvarme-værkerne, blev talt med.

Annonce:

- Afbrændingen af biomasse udleder CO2 direkte til atmosfæren.

- Men skovene har brug for årtier, hvis ikke århundreder, for at lagre det igen.

- Og så længe der kontinuerlig brændes mere og mere træ af til energi, vil det udledte CO2 nok aldrig blive lagret igen, skriver Bente, der opfordrer Dan Jørgensen, der i dag holder møde med Alok Sharma, præsident for COP26, og Sameh Shoukry, præsident for COP27, på et forberedende klima-møde i København, til at stoppe det hun kalder en ’falsk klimaløsning’.

Dan: Utrolig stolt

Danmark er vært, når den nuværende og den kommende COP-præsident fra henholdsvis Storbritannien og Egypten afholder May Ministerial i København 12. og 13. maj.

Mødet har fokus på at følge op på målene i Parisaftalen, implementere resultaterne fra COP26 og se frem mod næste COP i Egypten.

Op mod 40 af verdens fremmeste klimaledere mødes i København til May Ministerial 12. og 13. maj.

Det er det nuværende britiske COP-formandskab samt det indgående egyptiske formandskab, der har bedt Danmark om at være vært. Mødet har fokus på implementeringen af resultaterne fra sidste års klimatopmøde i Glasgow og skal lægge de første trædesten frem mod COP27 i Egypten i november.

- Jeg er utrolig stolt over, at Danmark er blevet bedt om at være vært.

- Det er en anderkendelse af vores klimaindsats og vores rolle i det globale klimadiplomati. COP26 i Glasgow var afgørende, da mødet fastlagde vores fælles høje visioner for den globale klimaindsats.

- Nu skal vi samle op på forpligtelserne og se på, hvordan vi gennemfører de løfter, vi gav i Glasgow, så vi baner vejen for succes ved COP27 i Egypten. Mødet i København er derfor et vigtigt bindeled, hvor vi tager de første vigtige skridt mod at levere på vores store klimaambitioner,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Kilde: Klimaministeriet

Annonce:

Dan ved det godt
nationen! har bedt Dan Jørgensen svare på, hvad han synes om, at regne udledning af CO2 fra træ/biomasse med i det nationale CO2-regnskab? Og hvad han mener om, at træ/biomasse bliver kaldt en 'falsk klimaløsning'. Men pga af travlhed med mødet med de fine internationale kontakter, har Dan ikke tid til at svare. I et debatindlæg på Altinget.dk skrev han i september, at han heller ikke var glad for at brænde biomasse af.

- Når brugen af biomasse på blot to årtier er tidoblet og i dag står for halvdelen af den varme, vi bruger i Danmark, bør vi spørge os selv: Skal biomasse også i fremtiden fylde så meget i den danske energiforsyning?

- Det mener jeg ikke.

- For det første udleder afbrændingen af biomasse CO2, uanset om vi kan se det i vores nationale regnskab eller ej.

- For det andet er det ikke en holdbar løsning for resten af verden, da kloden ganske enkelt ikke kan levere biomasse nok på en bæredygtig måde, lød det fra klimaministeren på Altinget.dk, men hvad synes du?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: