Arbejdsløs: Aldrig set fabrik indefra

I Nordjylland er man nu begyndt at lave busture for ledige. Så kan de f.eks. se, hvordan en fabrik i metalbranchen, der mangler arbejdskraft, ser ud

Fabrikken CUBIC ligger i Brøndersle, og her er der akut mangel på folk - især industrioperatører. Foto: Skraafoto/Kortforsyningen
Fabrikken CUBIC ligger i Brøndersle, og her er der akut mangel på folk - især industrioperatører. Foto: Skraafoto/Kortforsyningen
Følg nationen!

- Jeg har aldrig set indersiden af sådan en fabrik her.

- Jeg synes, det ser moderne ud, og jeg kan godt lide teknologien her.

Sådan siger Martin J. til DR Nordjylland, der sammen med 20 andre arbejdsløse er taget med på bustur rundt til nogle af de virksomheder inden for metalbranchen i regionen, der mangler arbejdskraft.

 

Chefer på røven

Erhvervskolerne er talt ned
Dansk Metal kan f.eks. fortælle, at hele 43 procent af de danske metalvirksomheder mangler folk. Og på DRs Facebook-profll har Henrik N fået 11 likes for denne kommentar:

- Resultatet af at erhvervskolerne er blevet talt ned.

- Nu mangler vi folk, skriver han.


Fra 38 procent til 23 procent af en årgang
Busturen er arrangeret af nordjyske kommuner og de tekniske skoler. Dansk Industri støtter op om idéen med at køre ledige, der med et kort kursus og en virksomhedspraktik kan starte i job. Danmark kommer nemlig til at mangle titusindvis af faglærte, hvis ikke der sker noget:

- Ud af de personer, der var 25 år i 2021 og som havde fuldført en ungdomsuddannelse, havde 23,1 procent taget en erhvervsuddannelse.

- Det er en fortsættelse af den årelange udvikling, hvor erhvervsuddannelserne udgør en mindre og mindre andel af fuldførte ungdomsuddannelser.

- De sidste ti år er andelen faldet med mere end 15 procentpoint, da det i 2011 var 38,3 procent af de 25-årige med en ungdomsuddannelse, der havde taget en erhvervsuddannelse, skrev Danmarks Statistik i begyndelsen af april, men hvad tænker du?

 

Industri-Karl: Træt af snobberi

Månedsløn på 30.000 kr: Ærgerlig situation

Høj kurs: I er hyret

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind