Vejafgift: Staten scorer 50 øre pr. km

De danske bilejere koster ca. 24 milliarder om året med deres veje, ulykker, trængsel og forurening - men de betaler 43 milliarder i afgifter.

Biltrafikken har en række negative, eksterne effekter på miljø, klima og helbred. De vigtigste vedrører trængsel, ulykker, CO2, støj, lokal luftforurening samt slitage af veje, og i et nyt opdateret regnestykke fra Det Økonomiske Råd er samfundets samlede udgift for en kørt kilometer på ca 40 øre.

Koster 40 øre, men kræver 90 øre
Men de nuværende afgifter på bilkøb, bilejerskab og brændsel er væsentlig højere end det - de udgør nemlig knap 90 øre pr. kilometer for benzinbiler og ca. 1 krone for diesel biler. Og den forskel luner i statskassen - overskuddet er 26 milliarder.

- De nuværende bilafgifter er for høje og designet forkert. Den samlede bilbeskatning burde formentlig kun være halvt så høj som i dag, hvis den skal modsvare de negative effekter, der er knyttet til personbiltrafikken, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i den pressemeddelelse, der fulgte med det nye opdaterede regnestykke.

På nationen! skrev Alfons Å. allerede for tre dage siden således i en kommentar til artiklen '

Se også: 'Dummebøde' på 50 mia for vejhuller :

- Ja, det er jo ved at være en skandale med vores veje, især når vi betaler 11 milliarder kroner hvert år til staten i vægtafgift og de kun bruger de 2 af dem på veje. Resten går til andre lige gyldige ting som Irak, Somalia, og mange andre lande.

Fyret asfaltarbejder: jeg har en ide

L. D. - som selv er afskediget vejarbejder, på grund af mangel på arbejdsopgaver - har en en ide:

- P.t står jeg uden job, fået kappet dagpengene og lever på kontanten ganske ufrivilligt, det er umuligt at få et job i disse tider, når det eneste erfaring man har er at lægge asfalt og man konstant bliver bremset med trusler om at miste sin eneste indkomst, når man gerne vil starte en uddannelse og åbne op for flere jobmuligheder.

- Istedet skal jeg finde mig at blive nedgjort at en vis kuglestøder med et intellekt svarende til en guldfisk, acceptere at jeg snart skal flytte ud af det hjem jeg holder af og leve som en bums, og droppe alle tanker om uddannelse, da man vil skære i kontanten og i SU'en, i den grad at det ikke længere kan betale sig.

Mange steder trænger til asfalt
- Jeg kunne personligt komme med løsninger, der ville bespare lille kære Danmark for mindst 4 mia kr årligt, men de forslag jeg har, ville aldrig få flertal i en folketing som den er nu. For "vækst" er umiddelbart ikke deres priotering, det er nærmere flere penge i egen lomme.

- Når jeg kører rundt, ser jeg flere steder der trænger til nyt asfalt, (lapninger) med mere...

Hvad mener du? Skal stat og kommuner bruge flere penge på veje?

Kender du et vejhul, så sæt det her på kortet - der er foreløbig 809 læsere, der har bidraget:Staten 'tjener' altså ca. 50 øre pr kørt kilometer - synes du de penge skal tilbage til bilejerne eller bruges på bedre og mere sikre veje?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere