EU-smuthul: Filipinske chauffører på vej

Først kom polakkerne, så kom balterne, efterfulgt af bulgarerne og rumænerne - og nu advarer de danske godschauffører mod truslen fra billige filipinere

En filipinsk chauffør på arbejde for Dinotrans.
En filipinsk chauffør på arbejde for Dinotrans.

De danske godschauffører er i panik.

De seneste 5 år er 6-9000 job i landets vejtransportsektor nemlig overtaget af folk fra de nye EU-land, og nu melder chauffører fra Filipinerne - der bor lige omkring 90 millioner mennesker - sig i de europæiske førerhusene.

Læs:

Se også: Billige østchauffører koster os milliarder

Læs også: Se også: Færre danskere i danske lastbiler Færre danskere i danske lastbiler

Ansættelsen sker ifølge 3Fs chaufførklub via en EU-forordning fra 2009, der giver borgere fra lande udenfor EU mulighed for at blive godkendt til at køre gods på de europæiske veje. Og Harald Fabricius, der er formand for Landsklubben for Danske Godschauffører under 3F, bruger ord som 'haster, attention, vigtigt, urgent' i det brev, han nu har sendt til arbejdsmarkedskontoret i beskæftigelsesminister Mette Frederiksens styrelse for Fastholdelse og Rekruttering.

Den næste bølge smadrer os
- Nu kommer så den næste bølge af endnu billigere EU-autoriseret arbejdskraft og fjerner vort beskæftigelsesgrundlag fuldstændigt!

- Det betyder reelt, at alt arbejde indenfor vejtransportsektoren, i løbet af nul komma fem, vil blive udført af folk fra verdens fattigste lande, skriver Harald Fabricius, der håber ministeren vil stoppe denne import af chauffører, der i den første sag, der har nået medierne, handler om 100 filipinere, der får en løn der ligger på 12-17.000 svenske kroner om måneden.

Det handler om at få dygtige folk
Det er firmaet Dinotrans, der har hovedkontor i Sverige og underafdelinger i Tyskland, Polen, Estland, Litauen og Letland, der har hyret de første filipinere, og direktøren Staffan Resare siger til transportnet.se, at det ikke handler om pris, men om kvalitet:

- Vi er ikke ude efter billig arbejdskraft - det er er der så meget af i Europa. Målet er at finde dygtige folk, siger direktøren.

Men hvad siger du? tror du de danske chauffører skal være nervøse for at filipinske chauffører overtager godstransporten i Danmark?

Lederen af arbejdsmarkedskontoret i Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering bekræfter, at brevet er modtaget, og lover et svar, men mener, at svaret skal koordineres med Trafikministeriets og Juristministeriets Tranportsarbejdsgruppe.

Jobannoncen

På en rekrutteringsside for filipinere

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere