Britiske antirygere: OK til e-cigaret

I Danmark advarer Kræftens Bekæmpelse mod e-cigaretter - i England har den nationale antiryge-organisation ASH den modsatte holdning

E-cigaretten har erstattet mange af Margiths daglige smøger. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
E-cigaretten har erstattet mange af Margiths daglige smøger. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

- Når jeg læser anbefalingen fra ASH, så må jeg sige, at vi er enige om det meste - bare ikke om konklusionen. Men det er nok fordi, vi er en forening, der bekæmper kræft, mens ASH bekæmper rygning.

Sådan forklarer Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelses projektchef for rygestopgruppen og koordinator for forebyggelse af tobak, den forskelsbehandling, e-cigaret-rygere i Danmark og England er udsat for.

Læs:

Forbyder 19.000 ansatte at ryge E-cigaretForbyder e-cigaret

I Danmark har f.ex. Aalborg Universitets Hospital og Aalborg Kommune forbudt e-cigaretter udenfor rygerummene på anbefaling fra Kræftens Bekæmpelse.

I England anbefaler ASH - der ellers på mange områder er skrappere, end Kræftens Bekæmpelse f.eks. arbejder de aktivt på af begrænse rygning på film - lige nu, at e-cigaretter IKKE bliver omfattet af rygereglerne.

'Der er kun begrænset bevis for at e-cigaretter er skadelige, især når man sammenligner med cigaretter', hedder det i anbefalingen fra ASH, der derfor mener, at det er uhensigtsmæssigt, at inkludere e-cigaretter, når man taler om rygeregler.

Læs hele anbefalingen fra ASH her.

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside bliver fagfolk i dag henvist til ASH' hjemmeside, hvor Niels Them Kjær fremhæver sidens brede indhold om forebyggelse af rygning. Og det vil Niels Them fortsat gøre, selv om han godt kan se, at e-cigaret-rygerne kan blive forvirrede.

Lyt til mig, ikke til briterne
- Men jeg synes ikke man skal lytte til ASH, når det handler om e-cigaretter, der synes jeg man skal høre hvad vi siger, siger Niels Them, der i øvrigt henviser til at rygning i Danmark er blevet halveret de seneste 15 år, hvilket er bedre end i England og rekord i EU.

Men hvad siger du? Skal e-cigaret-dampere i rygerum, som Kræftens Bekæmpelse anbefaler, eller skal de have lov til at dampe som de lyster, som ASH lægger op til?