Røg 35 om dagen, så fik Margith e-cigaret

Tilbud til Kræftens Bekæmpelse: Stop med at advare imod alting og kom i stedet og undersøg vores helbred, lyder opfordringen fra Danmarks første e-cigaret værtshus

75-årige Margith Witting (forgrund) er en af de mange stamgæster på Gøg og Gokke, som har gode erfaringer med e-cigaretterne. Derfor forstår værtshusejer Pernille Soltau (baggrund) ikke, at Kræftens Bekæmpelse har så travlt med at advare mod damp-cigaretterne. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
75-årige Margith Witting (forgrund) er en af de mange stamgæster på Gøg og Gokke, som har gode erfaringer med e-cigaretterne. Derfor forstår værtshusejer Pernille Soltau (baggrund) ikke, at Kræftens Bekæmpelse har så travlt med at advare mod damp-cigaretterne. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Dampen breder sig i baren Gøg og Gokke i Dragør. Fra årsskiftet skiftede stedet nemlig de traditionelle cigaretter ud med de dampende e-cigaretter.

- Indtil da kamprøg vi. Men 1. januar forbød vi almindelig tobak indendørs og tilbød i stedet, at gæsterne kunne købe en startpakke med e-cigaretter, forklarer Pernille Soltau, der ejer Gøg og Gokke.

Og det er netop de elektroniske smøger, der er genstand for den samtale, som lige nu finder sted i baren. Kræftens Bekæmpelse advarer nemlig lige nu danskerne imod e-smøger, og den udmelding falder mildest talt ikke i god jord hos de folk, der sidder rundt om bardisken.

E-smøger indeholder udtræk fra tobak <b>Læs: Kræftens Bekæmpelse vil ikke blåstemple e-cigaretter </b>

75-årige Margith Witting er stamgæst på Gøg og Gokke og har røget e-cigaretter i halvanden måneds tid.

- Det har betydet, at jeg er gået fra at ryge 25 til fem smøger om dagen. Jeg har altså haft kol i fem-seks år, og jeg kan mærke, at det har hjulpet på min vejrtrækning, fortæller Margith Witting.

Har fået det bedre
E-cigaretten har fået Pernille Soltau til at skære det daglige cigaretforbrug ned fra 30-40 stykker til mellem en og to smøger.

- Jeg er ved at være så træt af alle de ting, man ikke må. Det er så let at læne sig tilbage, lægge armene over kors og sige ’dur ikke’. Hvad med om Kræftens Bekæmpelse i stedet kom herud og monitorerede os for at se, hvilken effekt e-cigaretterne har på vores helbred? opfordrer Pernille Soltau.

Den er Margith Witting med på.

- De kunne bare spørge mig, for jeg har altså fået det bedre, efter jeg er begyndt at ryge dem, siger hun.

Også de ansatte på Gøg og Gokke har glæde af, at baren nu er damp-bar.

Ingen passiv rygning
- Der var utrolig røget før. Jeg blev dårlig af det, selv om jeg selv ryger. Det kan da godt være, at e-cigaretterne ikke er helt uskadelige for dem, der ryger dem. Men deres damp er i hvert fald ikke skadelig for omgivelserne, ligesom cigaretrøg er, siger Sisse Nielsen, der er bartender på Gøg og Gokke.

Siden baren begyndte med det nye koncept, har man solgt mellem 25 og 35 startpakker til stamgæsterne. Pakkerne indeholder blandt andet to e-smøger, så man altid har en, der er opladet og klar til brug.

- Jeg har altså haft kol i fem-seks år, og jeg kan mærke, at e-cigaretten har hjulpet på min vejrtrækning.