Slettet: 38 år gammel joke i klassisk serie 'racistisk'

Indere er sortsmuskere, og niggere er fra Vestindien, sagde majoren til hotel-ejeren i 1975. Men det må man ikke i 2013, mener BBC

John Cleese siger god for BBCs censur af rasistisk vits i et 38 år gammelt afsnit af Halløj på Badehotellet. Hvad siger du? (Foto: AP)
John Cleese siger god for BBCs censur af rasistisk vits i et 38 år gammelt afsnit af Halløj på Badehotellet. Hvad siger du? (Foto: AP)

Da Disney klippede et par figurer ud af deres 'Julemandes Værksted' op til jul, vakte det ramaskrig - for er det ikke en slags historieforvanskning, at gå i gang med at få en tegnefilm fra 1935, der indeholder en sort dukke og en mand med en stor næse, til at op til nutidens krav om ikke at støde nogen.

Læs:

Disney fjerner sort dukke fra juletegnefilm

Og nu ruller selvsamme debat for fuld udblæsning i England, hvor statsTV-stationen BBC for tiden genudsender Halløj på Badehotellet med John Cleese. For det afsnit, der bliver sendt på søndag, er censureret, og major Gowens bemærkning om, at han var til cricket med en kvinde, der ikke kunne kende forskel på sortsmuskere og niggere, er forsvundet.

Nu er det fint til kl. 19.30
- Vi besluttede enkelte mindre ændringer og dem var John Cleese enig i. Og nu kan sende det kl. 19:30 på BBC, og hele familien kan se med, siger BBC på deres hjemmeside. Men BBCs seere er ikke helt enige i den beslutning, og mange mener, at episoden netop udstiller major Gowen som racist - og derfor også har en funktion i dag.

Må man sige Jesus?
theguardians hjemmeside er debatten om klippet eksploderet i mere end 500 læserkommentarer - og her er der heller ikke meget forståelse at hente:

- Jesus! (hvis man altså stadig må sige det). Det her er da komplet latterligt. At tro, at man kan lave programmer, der ikke på et eller andet givet tidspunkt vil genere eller fornærme nogen, er jo helt umuligt, skriver JamieTWC1, og 'notangry' fortsætter:

- Det her er ikke politisk korrekthed - det er politiske kujoner.

Men hvad mener du? Skal indere og folk fra vestindien tåle at blive negere (niggers red.) og sortsmudskere (wogs red.), eller er det fornuftigt at rette en lille smule i udgivelser?