Disney fjerner sort dukke fra juletegnefilm

Julemandens værksted - en af de klassiske Disnyetegnefilm om hjerternes fest - er ikke politisk korrekt, så bl.a. er sort dukke er skåret ud

Følg nationen!

Når svenske børn på mandag bliver placeret i sofaen, og tænder op for Disneys juleshow, er programmet blevet renset for racistiske dukker.


Screendump fra svt.se

En lyshåret dukke, en skægget ældre herre med meget stor næse, der danser kosakdans og en sort dukke, som kurer ned af julemandens legetøjs-samlebånd og får et OK-stempel i rumpen, er røget for censuren. For som Disney siger:

- De spejler nogle negative stereotyper, som var almindelige da filmen blev lavet (1932). Det vil Disney ikke bakke op op.

Og det har SVTs programansvarlige det sådan set OK med:

Synes det er i orden
- Vi fik at vide, at vi fik en ny version i år, og det synes jeg er helt i orden, forklarer Stephen Mowbray, programchef for SVT til svt.se, men andre svenskere har ikke været helt så tilfredse, som man kan læse bl.a. her.

DR viser den gamle med sort dukke
Her i Danmark kan DRs tegnefilmschef Jakob Stegelmann fået henvendelser fra både seere, der beder om, at DR sender den nye version, og fra seerne, der beder om at DR holder fast i den gamle. Men han har intet hørt fra Disney, og han har tjekket, at den version, der bliver sendt på mandag kl. 15.00 er med dukker:

- Det er den politisk ukorrekte version fra 1932 vi har og det er den vi sender. Og vi har i DR den holdning, at vi sender komplette film - ikke censurede versioner, siger Jakob Stegelmann.

Men hvad synes du? Er det fint nok at Disney klipper i deres gamle film, så de fremstår mere moderne og politisk korrekte, eller skal man lade være med at ændre i gamle film?

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind