Bombe under ADHD-diagnoser

De yngste børn i en klasse får flere ADHD-diagnoser end de ældste. Det viser et studie af 940.000 skolebørn

Hvis dit barn er en af de yngste i klassen, så er chancen for at han ender med en ADHD-diagnose forhøjet med 30 procent. (Foto: Colourbox)
Hvis dit barn er en af de yngste i klassen, så er chancen for at han ender med en ADHD-diagnose forhøjet med 30 procent. (Foto: Colourbox)

For et lille års tid siden viste Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, at chancen for at få diagnosen ADHD er næsten dobbelt så stor i Region Midtjylland, som i region Syddanmark. I Midtjylland får 7,5 ud af hver 1.000 midtjyder ADHD-medicin, mens kun 4 ud af hver 1.000 sønderjyske borgere spiser medicin mod ADHD.

Hvorfor spiser jyder flere lykkepiller end sjællendere? (arkiv: Polfoto) nationen Hvorfor er jyder så deprimerede?

Nu viser en ny canadisk undersøgelse, som omfatter 940.000 skolebørn mellem 6 og 12 år, at alder også er en vigtig faktor, når lægerne giver diagnosen ADHD. De yngste drenge i en klasse har nemlig 30 procent større risiko for at få diagnosen end de kammerater, der er 11 måneder ældre. Især drenge får ADHD-stemplet, og ifølge politiken.dk er Richard Morrow, University of British Columbia, der er en af undersøgelsens bagmænd, bekymret:

Piller for modenhed
- Vi kunne konstatere, at de yngre børn i en klasse havde større sandsynlighed for at blive diagnosticeret med og behandlet for ADHD. Det ser ud til, at manglende modenhed i visse tilfælde udløser en medicinsk diagnose. Det giver anledning til bekymring om overdiagnosticering og overbehandling, siger han.

På nationen! har Charlotte Bjørn Poulsen oprettet sagen 'STOP det store ADHD bedrag!, der foreløbig har fået 122 støtter. Charlotte skriver bl.a. at:

- Diagnosticeringen af børn med henblik på at medicinere dem med stimulanser og andre psykoaktive kemikalier er en tragedie, som vokser til en verdensomspændende katastrofe. Aldrig før i historien har et samfund forsøgt at håndtere sine børn ved at medicinere dem til at ’passe ind i en kasse’ samtidig med, at man undlader at opfylde deres behov i hjemmet, skolen og samfundet.

Hvorfor tror du, at de yngste i klassen får mere ADHD-medicin?

Forbruget har været konstant stigende de seneste to årtier og nye tal viser, at vi i 2011 igen satte rekord. Her indløste 35.550 danskere recept på ADHD-midler som Ritalin og Concerta.

0 kommentarer
Vis kommentarer