Kina vil købe Grønland for 33 milliarder

Hvorfor besøger Kinas præsident lille Danmark - ja, måske har det noget med Grønlands undergrund at gøre

For et halvt år siden skrev vi at verdens største mineselskab Alcoa var parat til at investere 20 milliarder kroner i minedrift i Grønland -. og i dag kan Politiken så fortælle, at London Mining er parat med andre 13 milliarder.

Se også: Pas på Sukkertoppen: 2000 sex-lystne kinesere

Læs også:

Se også: DF: Nej til 2000 løn-slaver fra Kina

Og derfor er gåden om, hvad verdens mægtigste mand - den kinesiske præsident Hu Jintao skal snakke med den danske regering om, nået lidt nærmere på en løsning. Og på avisen Sermitsiaq.ag's hjemmeside, tordner debatten om kinesernes mineplaner afsted. Niels Egede - der er en af de mere positive - skriver f.ex.:

Hvad kan vi få for undergrunden?
- Verdens hunger efter mineraler som bl.a også findes i Kalaallit Nunaat har aldrig været større end nu, og ikke kun de synlige mineraler skal man her tænke på, for mineralerne under Indlandssisen ved vi næppe noget om.

Drømmer om ris til 1 kr. kiloet
- Derfor er det vigtigt at vide hvad Kina har at tilbyde landet for mineralerne, Kina er også mulighedernes land for eksport af fisk, sælprodukter, vand, turisme, ja' det er faktisk kun manglen for fantasien der sætter grænserne, skriver Niels, og Knud S ser frem til at kunne købe kinesiske varer:

- Agurker til 4 kr. fra Kina. 5 kg. ris til 5 kr. 500 gram ost til 15 kr.? Dørbeslag til 15 kr.

I en afstemning på den grønlandske avis' hjemmeside, svarer 30 procent, at det er 'Det er spændende og godt' at Kina viser interesse for Grønland, 13 procent mener ay det er OK med interessen, og 38 procent er ikke så positive.og svarer 'Det er jeg ikke så meget for (14.29%)' og 'Uha, det er skræmmende (24.29%)'

Men hvad mener du? Skal Kina ikke bare investere i Grønland - eller bør danske virksomheder rykke ind?

Pumpegiganten Grundfos er ifølge Politiken skeptisk over for udsigten til, at kineserne sætter sig på Grønlands råstoffer.

Neodynium - det skal vi have
- Vi er særligt interesseret i stoffet neodynium, der bruges til at udvikle stærke magneter og indgår i produktionen af vores lavenergipumper. Det skal vi også bruge i fremtiden, og hvis der er flere om buddet end kineserne, får vi en bedre konkurrence. Derfor kan man godt forestille sig, at Grundfos går med ind i et fælles samarbejde om minedrift i Grønland, nu da den europæiske industri og EU ser ud til at være ved at vågne lidt op, siger Kim Nøhr Skibsted, der er kommunikationsdirektør i Grundfos til Politiken.

Men hvad mener du? Og hvad mener du om planerne om, at det skal være kinesere, der skal arbejde i minerne?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere