Global opvarmning? Så tjek de her 1920'er fotos

Nyopdagede fotos bidrager med nyt om Grønlands klima. Bidrager de også med nyt om den globale opvarmning?

Knud Rasmussen og hans 7. Thule-ekspedition i 1932-33 tog billederne i forbindelse med en grænse strid med Norge .(Foto: Arktisk Institut i København)
Knud Rasmussen og hans 7. Thule-ekspedition i 1932-33 tog billederne i forbindelse med en grænse strid med Norge .(Foto: Arktisk Institut i København)

En samling genopdagede luftfotografier fra 1930'erne gør det nu muligt for forskere, at genskabe et mere præcist billede at gletsjernes udvikling på Grønland og den globale opvarmnings påvirkning af dem. Fotografierne der blevet taget i forb. med en græsnestrid med Norge, forsvandt efter at have være hemmeligstemplede og låst inde i et arkiv.

Robuste gletsjere
De nye fotos afslører overraskende, at gletsjerne er mere robuste end før antaget og at de gendannes på relativt kort tid, hvis klimaet bliver koldere, som det var i en periode i 1940'erne, udtaler Anders Bjørk fra Grundforskningscenter for GeoGenetik på Københavns Universitet, som også forklarer at:

Triste kendsgerninger
- Det meste af det videnskabelige grundlag, modeller og teorier om gletsjere i Grønland og den globale opvarmnings indvirkning på dem bygger på observationer fra satellitter gennem de seneste ti år. Eller også har forskerne været nødsaget til at foretage sammenligninger mellem nutidens triste kendsgerning om afsmeltningen af gletsjerne i Grønland og situationen for tusinder af år siden, hvor klimaet også havde sine 'ups and downs', hvad angår temperaturforskelle og dermed ændringer i naturen.

Mangel på beviser
Dvs. at observationerne enten har været meget nye eller meget gamle, og der har været en mangel på håndgribelige data om gletsjernes tilstand i 1930'erne og 20'erne. De nye fotos bidrager dermed til en mere eksakt videnskab og ny viden. Analyser af fotografierne viser at gletsjerne i 1930'erne trak sig tilbage med samme voldsomhed som i dag grundet, grundet en særligt varm periode i 1920'erne og 1930'erne.

Varme på højde med i dag
- Ud fra disse luftfotos, andre taget af amerikanerne under krigen, andre igen i 70'erne og 80'erne og satellitfotos eller spionfotos fra 60'erne under Den Kolde Krig har vi kunnet dannet os et klart billede af, hvordan gletsjerne har udviklet sig over en så relativ kort periode i historisk sammenhæng. Bl.a. var der varme temperaturer i begyndelsen af 20’erne og 30’erne på højde med dem i dag, som påvirkede gletsjernes afsmeltning. Mange gletsjere oplevede dengang en afsmeltning på højde og højere, end hvad vi har set de seneste 10 år. Da det senere blev koldere igen i 50-60'erne stoppede afsmeltningen og for en stor dels vedkommende begyndte gletsjerne rent faktisk at vokse, siger lektor og forskningsleder Kurt H. Kjær som samtidig understreger:

- Men der skal ikke herske tvivl om, at hvis det fortsætter med at blive varmere og varme i Grønland, så har vi store problemer med afsmeltningen af gletsjerne.

Læs hele artiklen på Københavns Universitets hjemmeside her:

Se også artikel om samme emne på wattsupwiththat.com

Hvad mener du disse nye data/oplysninger fortæller om klimaet og den globale opvarmning. Påvirker de nye oplysninger om dit syn på den globale opvarmning?