Alle skal ansætte fleksjobbere - eller betale

Christiansborg forhandler om en reform af fleksjob-ordningen. Men fleksjobberne har et forslag, der skal få erhversvlivet til at efterspørge flere fleksjobbere.

Kan din arbejdsplads rumme en fleksjobber? Og synes du det er fair, at de arbejdspladser, der ikke ansætter flekjobbere, skal betale en afgift? (arkivfoto)
Kan din arbejdsplads rumme en fleksjobber? Og synes du det er fair, at de arbejdspladser, der ikke ansætter flekjobbere, skal betale en afgift? (arkivfoto)

I dag er 70.000 handicappede, kronisk syge eller svage danskere godkendt til et 'fleksjob'. De 70.000 er mennesker, der vil og godt kan arbejde nogle timer om ugen. Men de har bare ikke kræfter til at passe et 37 timers job, og får derfor i dag normal løn fra deres arbejdsgiver, og så får arbejdsgiveren tilskud fra det offentlige, så de alt i alt har det samme som raske mennesker, der arbejder fuld tid.

Ordningen fungerer jo godt
Men ordningen er for dyr, mener regeringen, der vil sætte statstilskuddet ned og reformere ordningen, således at fleksjobbere skal konkurrere med fuldt ud raske mennesker.

- Og det er vi meget utilfredse med, for vi synes sådan set, at ordningen fungerer godt, siger Kecia fra nationen!, der har oprettet en Min Sag på nationen!, der har fået mere end 2500 støtter.

Læs og støt sagen: Stop fleksjobreformen.

Kecia mener ligesom de 2500 støtter, at regeringens reform-planer vil gøre det sværere at få et fleksjob, sværere at leve af et fleksjob og sværere at trives i et fleksjob. For ud af de 70.000, der i dag er godkendt til et fleksjob, er det kun 54.000, der er i arbejde.

Det nedsatte tilskud, de mere indviklede papirgange som regeringens reform lægger op til, samt det at fleksjobbere nu skal konkurrere med fuldt ud raske mennesker, får ikke flere fleksjobbere i arbejde - tværtimod, mener en ærgerlig Kecia.

- Hvilken arbejdsgiver vil ansætte en med dobbelt så mange sygedage, til samme løn som en ordinært ansat? Dette betyder dødsstødet for rigtig mange både nuværende og kommende fleksjobbere, siger Kecia.

- For fleksjob er den eneste vej til et aktivt liv på arbejdsmarkedet for mange danskere med handicap eller kronisk sygdomme.

Alle skal bidrage
Men Kecia nøjes ikke med at protestere mod en reform - nej, sammen med andre i gruppen bag ' Stop fleksjobreformen', har hun holdt møder med ordførere fra flere partier på Christiansborg og fremlagt en 'Fair Model' for fleksjobbere. Tankegangen er, at alle bidrager til fællesskabet. I dag er det kun ? del af de private arbejdsgivere, der har en fleksjobber ansat.

Fair Model lægger op til, at arbejdsgiverne kan bidrage enten via ansættelse af fleksjobbere, eller hvis man ikke kan bruge handicappede medarbejdere, så har arbejdsgiveren muligheden for at bidrage ved at betale til ordningen.

Jeg vil have en fleksjobber
- Dette vil skabe efterspørgsel på fleksjobbere, både for store og små virksomheder. For virksomheden vil da hellere have noget for pengene end bare at betale dem til staten, siger Christian Sjelborg, der står bag Fair Model.

Fair model indeholder incitament til at øge virksomhedernes brug af fleksjobber, og på sigt måske også andre grupper f.eks. 'skånejobs'.

Bygger på socialt indeks
I Fair Model, er der det 'det sociale indeks'. Det er andelen af fleksjobbere ud af den samlede arbejdsstyrke, og der er andelen 2,5%.

Det betyder, at alle de virksomheder der har en andel over de 2,5%, bidrager via ansættelser - de skal ikke betale andet. Og de virksomheder der bidrager med at ansætte 1,5 gang det “sociale indeks”, får mulighed for at trække deres faktuelle lønudgifter til fleksjobbere fra før skat. Men de virksomheder der ikke når de 2,5%, skal bidrage ved at betale ind til ordningen.

Hvad mener du? Er det OK at bede alle firmaer om at bidrage ved, at ansætte folk, der kun kan arbejde nogle timer om ugen - og er det ok, at bede dem, der ikke vil ansætte fleksjobbere, om at bidrage ved, at betale en socialafgift?

Støt sagen klik her.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere