Gigantisk vand-fund i Afrika

For første gang har forskere kortlagt grundvands-reserverne under det afrikanske kontinent. Men det skal pumpes op med hånden, mener topforsker

Masser af vand i Afrikas undergrund - som her i den islandske. Spørgsmålet er om man skal bruge det hurtigt eller langsomt. (Foto: Colourbox)
Masser af vand i Afrikas undergrund - som her i den islandske. Spørgsmålet er om man skal bruge det hurtigt eller langsomt. (Foto: Colourbox)

Forskere fra BGS - de Britiske Geologiske Undersøgelser - har netop publiceret et kort, der kan få mundvandet til at løbe hos de fleste.

For kortet - som du kan se her - viser, at der gemmer sig masser af eftertragtet vand under sandet i Sahara, og at der er næsten ligeså meget vand under resten af kontinentet.


Kilde: BGS

Alan MacDonald fra BGS siger til bbc at vandet - som ligger fra 10 til 250 meter under jord overfladen - ikke bør hentes op med store anlæg, og opfordrer til, at man tager mere varsomt fat - f.ex. med håndpumper.

Kan kun bruges en gang
Og i de mere en 250 kommentarer, der er kommet på bbc.co.uk, lyder der da også advarsler om bare at skrue op for hanerne:

- Det er ligesom med alle andre fossile fund - når man bruger dem, så er de væk, skriver 'Cobbett_Rides_Again', mens 'final_front_ear' mener, at det bare handler om at få pumpet vandet op hurtigst muligt:

Se også: Knud kan få det til at regne i Sahara

- Få de her vandreserver pumpet ud i ørkenen, så der kan skabes noget planteliv. Så kommer der regn, og dermed er der skabt et bæredygtigt klima. Det vil jeg klart foretrække fremfor, aty tænke på at grundvandsreserverne kun må bruges i det omfang, de naturligt bliver fyldt op.

Hvad mener du? Skal Afrika udnytte de store vandreserver hurtigt eller langsomt?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere