Hveranden statslig lønkrone går til hovedstaden

Et massivt flertal af læserne mener, at statens arbejdspladser burde spredes rundt i Danmark. Københavns Kommune får f.ex. 25 af statens løn-milliarder

Staten udbetaler 25 milliarder til de folk, der arbejder i Københavns kommune - men kun 111 millioner, til de statsansatte i Morsø. Kunne de statslige arbejdspladser fordeles mere ligeligt?
Staten udbetaler 25 milliarder til de folk, der arbejder i Københavns kommune - men kun 111 millioner, til de statsansatte i Morsø. Kunne de statslige arbejdspladser fordeles mere ligeligt?

Behovet for en betalings ring ville blive væsentligt mindre. Kommunerne i udkantsDanmark ville få lettere ved at få økonomien til at hænge sammen. Og priserne på boliger i hovedstaden ville muligvis falde en smule, ligesom huspriserne i provinsen ville stige, hvis bare staten fordelte sine 88 løn-milliarder lidt mere ligeligt.

Se hele listen:

Se også: Statens lønsum fordelt på kommunerSe også: Jeg fyrer jyden - ikke københavneren

En ny opgørelse fra Moderniseringstyrelsen viser nemlig, at de 88 milliarder kroner staten hvert år udbetaler i løn, bliver fordelt med 25,3 milliarder til Københavns Kommune, 6,7 millarder til Århus, Odense får 3.8 - og i den anden ende af skalaen, finder man Læsø Kommune, der kan glæde sig over en statslig lønsum på 4,6 millioner, Vallensbæk, står for 11 millioner og Fanø får 20,9 millioner. Og ser man på regioner, så får kommunerne i Region Hovedstaden tilsammen mere end 42 af de 88 milliarder.

Morsø Kommunes borgmester Lauge Larsen(S) har været aktiv i debatten om statens lønsum tidligere - hans kommune har statslige arbejdspladser for 111 millioner:

Arbejdspladser giver liv
- Meget bedre med statslige arbejdspladser end tilskud, og vi får kun til gymnasium, handelsskole og fiskerikontrol. Arbejdspladser giver liv og flere indbyggere, og med moderne teknologi kunne mange arbejdspladser ligge spredt ud i Danmark.

80 procent: flyt arbejdspladserne
På nationen! har 3998 læsere svaret på spørgsmålet 'Skal regeringen flytte flere statslige arbejdspladser til Udkantsdanmark?, og mere end 80 procent svarer ja. På Kommunernes Landsforenings’s årsmøde i marts gik blandt andre Morsøs borgmester Lauge Larsen (S) på talerstolen og talte varmt for, at flere statslige arbejdspladser skal spredes rundt i landet for at fremme erhvervsudviklingen. Og formanden for Folketingets Kommunaludvalg, Liv Holm Andersen, Radikale, siger at listen er interessant, og at hun godt forstår godt dem, der mener, at løsningen på udkantdanmarks problemer er at udflytte jobs:

Se også: Spar 400 mio. - flyt statens arbejdspladser til Jylland

- Tallene vidner om en skæv fordeling i sikkert både antal og typer af jobs mellem storbyer - særligt København - og det øvrige Danmark. Dog må man have in mente, at nogle jobs altså bare ligger bedst i hovedstad eller centre i Danmark, og derfor er der nødt til at være en ordentlig vurdering før man flytter styrelser, kontorer eller lignende væk fra København, siger formanden for kommunaludvalget.

Hvad siger du? I alt udbetaler staten løn til 207.000 personer - 46.766 af dem arbejder i Københavns kommune. Synes du at din kommune skulle have flere statslige arbejdspladser?

Se hvor stor din kommunes andel af statens lønsum udgør -

Se også: Statens lønsum fordelt på kommuner

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere