Efter ringen: Gratis offentlig transport til alle?

Chr. Johansen fra Hillerød har et alternativ til den ny aflivede betalingsring: Gratis offentlig transport til alle

Burde det være gratis at tage bussen? Og ville det hjælpe på trængseln i byerne?(foto: colourbox)
Burde det være gratis at tage bussen? Og ville det hjælpe på trængseln i byerne?(foto: colourbox)

- Debatten går højt i disse dage - for og imod 'trængselsringen'. Det ligner lidt panik før lukketid.  Hvis vi er bare lidt fornuftige og tænker på fremtiden så er der ikke mange alternativer til en betalingsring hvis vi vil have trafikken ned. Gratis offentlig transport til alle kunne være en af dem, skriver Chr. Johansen i et læserbrev til Ekstra Bladet.

Færre biler
Men hvorfor skulle det være en god ide? Chr. Johansen forklarer:
- Først og fremmest er der fremtid i at vi reducerer behovet for de mange køretøjer – ikke kun i københavnsområdet. Problemet er der allerede eller vil snart komme til alle andre storbyer i Danmark. Skal de også have en betalingsring ?Det vil være et brugbart alternativ til alle de mange forsøg på at straffe folk over i de offentlige transportmidler. For Hvis folk både kan spare penge til transporten og derved se fornuften i en sådan løsning, så er der sikkert mange der vil benytte sig af dette, mener han og fortsætter:
- I Danmark er det sådan, at det er et fælles anliggende når vi taler om hospitaler, plejehjem, militær, skoler og meget andet. Det er måske endnu mere et fælles anliggende når det gælder om at sikre infrastrukturen og folks bevægelighed i landet. Det er til gavn for hele samfundet at vi har et solidt og brugbart offentligt transport system som kan fragte folk til og fra arbejde – studerende til og fra læreanstalterne – ældre, børn og unge, siger han.

Brug penge på fremtiden
- Jeg tror at mange som jeg er trætte af de lange køer hver morgen og igen hver eftermiddag på alle indfaldsveje til og fra københavnsområdet. Køer med biler hvor der stort set kun sidder 1 person i køretøjet. Lad os bruge pengene på en løsning som der er fremtid og fornuft i. Lad os få et gratis offentlig transport system så vi kan sikre at vi får bedre og mere energi rigtige løsninger for hele samfundet. Det giver desuden arbejde til mange og en stor del af udgifterne kommer tilbage til samfundet igen. Giv folk en mulighed for at vælge - det har de ikke idag. Kun bilen eller en dyr billet til et offentligt transport system som skal forbedres, skriver altså Chr. Johansen.

Er gratis offentlig transport for alle en mulig vej ud af betalingsringskrisen? Og en løsning for forureningsproblemer i storbyerne?