Hjælp: Min voldsmand har det bedre end mig

Dagens kronik i Politiken handler om Marlene Duus, hvis ekskæreste smadrede hendes krop med et jernrør før han smed hende ud af vinduet. Nu er han løsladt og godt på vej tilbage. Er det rimeligt?

Her faldt hun ned, da kæresten smed hende ud af vinduet(foto: Kristian Linnemann)
Her faldt hun ned, da kæresten smed hende ud af vinduet(foto: Kristian Linnemann)

Marlene Duus blev banket med et tungt vandrør af sin ekskæreste, så hendes krop og ansigt blev smadret til ukendelighed. Derefter kastede voldsmanden hendes bevidstløse krop ud af vinduet fra en tredjesals-lejligheden på Godthåbsvej på Frederiksberg. Sekundet senere sprang han selv ud af vinduet for at dø. De røg 11 meter ned. Begge overlevede, men Marlene Duus er idag erklæret 50 procent invalid mens ekskæresten er helt rask.

Seks års fængsel=3
Ekskæresten fik 6 års fængsel, men blev løsladt efter tre år til Marlene Duus store overraskelse:
- To år efter overfaldet mens jeg kæmper med en svær depression, får jeg et opkald fra en forfærdet veninde: Voldsmanden er set på gaden i København.....et år og mange weekendophold i København senere færdes han nu dagligt i gaderne og bliver efteruddannet med hjælp fra borgernes skattekroner, skriver hun i en kronik på Politiken.
- Han får lov at gå frit på gaden, inden jeg når at få stillet diagnosen post traumatisk stress. Det kan ikke være alvor. Det må være en fejl. Jeg har været en kriger hele vejen igennem. Se mig som det og hjælp mig først og gerningsmanden efter. Det må være den rigtige prioritering. 1. Offer. 2. Gerningsmand, skriver Marlene Duus i sin kronik.
Tre år efter slås hun stadig med arbejdsskadestyrelsen og erstatningsnævnet. Det har blandt andet betydet, at hun ikke kan få dækket udgifter til medicin og at kommunen ikke vil bruge pengene på at få hende omskolet til et andet job.

Kan intet huske
Kæresten, en 43-årig franske kok, blev som sagt idømt seks års fængsel. Manden undgik udvisning efter endt afsoning, da har har et barn i Danmark. Manden nægtede sig skyldig under hele retssagen med henvisning til, at han ikke kan huske, hvad der skete.
Under retssagen gav han sin tidligere kæreste en uforbeholden undskyldning:
- Jeg er ked af at såre så mange mennesker omkring mig, sagde han, vendte sig om og så direkte på sit offers forældre, der overværede retssagen mod deres datters overfaldsmand.
- Undskyld, jeg er virkelig ked af det, fortsatte han.

Mistede alt
- Jeg har mistet alt. Min kæreste, min søn, mine venner, mit drømmehus og mit job. Mit liv sluttede den 19. november, sagde han altså i retten, før han blev idømt de seks år fængsel, som han altså kun afsonede 3 år af.
Marlene Duus føler sig svigtet:
- Kan man sætte sig ind i frygten, i følelsen af svigt og ydmygelse fra retssystemet, hvis ikke man har oplevet et forløb som mit, skriver hun.

Marlene Duus mener at retssystemet sætter voldsmanden før offeret, og føler sig ydmyget af, at han klarer sig godt, mens hun stadig lider. Overses ofrene i voldssager? Skulle man have ventet med at lukke voldsmanden ud til Marlene Duus havde fået styr på sin situation? Og burde stat og kommune have gjort mere for at hjælpe hende?