Mangemilliardær: EU kan eksplodere

Den finanspolitik som EU kommer til at føre under finanspagten er den direkte vej til en massiv depression som i 30erne, mener amerikansk multimilliadær

George Soros går til angreb på Angela Merkel - finanspolitiken i EU er den direkte vej mod en ny depression som 30erne(foto: AP)
George Soros går til angreb på Angela Merkel - finanspolitiken i EU er den direkte vej mod en ny depression som 30erne(foto: AP)

- Jeg respekterer kansler Merkel for det lederskab hun står for, men deværre tager hun Europa i den helt forkerte retning, sagde George Soros, Ungarsk-Amerikansk finansmand, milliadær og filantrop til Der Spiegel.
Han mener EU burde sende penge i omløb i hele unionen, istedet for som Finanspagten byder, at bekæmpe krisen med stram styring af økonomien og nedskæringer i den offentlige sektor.
- Hvis man vælger nedskæringerne gentager man de fejl, der sendte USA ud i den store depression i 1929. Det er det, Angela Merkel ikke forstår, sagde Soros.

Læs også: Helle T: Danmark betaler gerne pagt-bøder

New Deal
USAs præsident Roosevelts løsning på depressionen kom i 1933, hvor han indførte sin såkaldte 'New Deal', inspireret af den engelske økonom John Keynes. Her kombinerede man en reform af banksystemerne med store, offentlige projekter, som nye veje og broer, lidt som Helle Thornings-Schmidts oprindelige 'Kick-start'-plan lagde op til.
Soros mener iøvrigt at EU sagtens kan klare krisen uden hjælp fra IMF, den den internationale monitære fond, og siger samtidig at det er en stor fejl at 'købe Grækenland ud', når lånene er bundet til høje renter.
- Det er netop på grund af renterne, at landet ikke kan reddes, og det samme kommer til at ske for Italien, hvis de også skal samme vej, sagde altså George Soros.

Læs også: Stop formynderiet - giv os en EU afstemning

Europa kan eksplodere
Hvis Grækenland går fallit, går det rigtig galt, mener han. Det vil nemlig medføre at Italienske og Spanske banker kommer under pres.
- Og så vil Europa eksplodere, siger han.

Er Finanspagtens vej med stram økonomiske politik og nedskæringer i det offentlige den rigtige vej ud af krisen? Og tror du vi er på vej mod 'depressions'-lignende tilstande?