Skattely: USA kæmper mod Schweizisk bank

USAs justitsministerium mener at Schweizs største bank undrager sig retfærdighed, når den nægter at stille op i retssat i USA. Banken siger, den ikke kan bryde Schweizs love

Wegelin & Co, Schweizs største private bank, nægter at komme til USA for at deltage i en retssag mod dem. De er anklaget for at at have hjulpet 100 amerikanske statsborgere med at skjule 1,2 milliarder dollar for skattevæsenet på udenlandske konti.
Wegelin & Co anklages for at have fundet amerikanske kunder, der var bekymrede over at mulige skattesager i USA og hjulpet dem med at gemme pengene. I januar blev der rejst tiltale mod tre lokale ansatte og det var så meningen at banken selv skulle have sendt repræsentanter til en retssag i USA.
Men Michael Berlinka, Urs Frei og Roger Keller er endnu ikke blevet arresteret og justitsministeriet har opgivet muligheden for at få dem udleveret, skriver AP.

Konflikt
Der skulle have været første retsmøde i fredags, men ingen repræsentanter fra banken mødte op. Wegelin & Co påstår de ikke har modtaget de rigtige papirer og derfor ikke er forpligtige til at møde op.
Og så er anklagerne simpelthen i konklikt med Schweizisk lov.
- Hvis vi skal overholde amerikansk juridisk praksis vil vi være nød til at bryde Schweizisk lov, siger banken.
De amerikanske myndigheder har indefrosset små 16 millioner kroner fra firmaet, men det er småpenge i forhold til de beløb, sagen handler om.

Bankhemmelighed
Den schweiziske bankhemmelighed har længe været en torn i øjet på det amerikanske skattevæsen.
Schweiz består af en forbundsstat, 26 kantoner og 2.900 uafhængige kommuner. Det schweiziske skattesystem afviger væsentligt fra andre vesteuropæiske landes skattesystemer. De 26 kantoner har efter schweizisk grundlov fiskal suverænitet og kan selvstændigt fastsætte egne skatteregler, med mindre beskatningsretten eksklusivt er tildelt forbundsstaten. Det har fået 100.000 vis af firmaer og enkeltpersoner til at flytte deres penge til landet.
Morgenavisen Jyllands Posten kunne for nylig afsløre at danske Sydbank hjalp kunder med at skjule sorte penge i netop Schweiz. En af dem, var en nordmand med en trecifret millionformue som norsk skattevæsen ikke kendte til. På grund af den schweiziske bankhemmelighed skal banken i modsætning til f.eks. i Danmark ikke indberette kundernes formueforhold til de respektive skattemyndigheder.
- De danske banker overtræder ikke direkte den danske lovgivning, men det er beklageligt, at de direkte eller indirekte medvirker til, at danske personer udelader informationer i forhold til dansk skattevæsen, har Ove Christensen, Chefkonsulent hos SKAT sagt til EPN

Tror du der står mange danske penge på Schweiziske konti?

0 kommentarer
Vis kommentarer