Hjælp: Min underbos cigarret-røg stinker

I går var det en bilist, der blev generet af cigarretrøg fra rygere i bilen foran ham. I dag handler det om røg fra underboen

Debatten om rygning tog endnu en drejning i går, efter at Radikale Venstres sundhedsordfører talte om muligt forbud. For måske var det ikke nogen helt dårlig ide?
- Jeg er lidt splittet her. På den ene side hader jeg Big Mothers stadigt mere totalitære og kvælende 'omsorg' for vores 'eget bedste', men på den anden side er jeg selv ved at blive sindssyg af den ene ryger i min opgang, hvis cigaretrøg hver dag trænger ind og forpester luften i min lejlighed. Jeg har fået tømret særlige trætætningslister på dørkarmen og efterfølgende fyldt sprækkerne mellem dør og karm med Tesa-vinduestape, men røgen finder alligevel vej ind. Der er intet at gøre andet end at flytte. Det kan i 2012 være svært at acceptere, at fem ikke-rygende lejeres hjem skal luftforurenes (cigaretrøg stinker altså usædvanlig hæsligt), fordi én ryger skal praktisere sin last, skriver Jesper B.

Åbne vinduer
- jah forstår sårn set godt ikke rygerne..om sommeren har jeg ofte vinduet åbent.. men hver gang folk går forbi vinduet eller står i baggården og ryger.. så kommer røgen ind til mig. javist kan jeg da bare lukket vinduet .. som rygerne vil sige.. men hvorfor er det at jeg som ikke ryger skal døje med deres røg her i byen når de ikke selv vil have det i deres lejlighed? spørger Ozlan.
Nicolai M. har et svar på det:
- Fordi du vælger at bo i en by. Det som kendetegner en by er at man bor unaturligvigt tæt ved hinanden. Ligesom rotter i et alt for lille bur. Rotternes instinkt er at bide i hinanden - nogenlunde som du gør. Folk som ikke forstår at der skal være en unaturlig stor del af accept af andres levevis for at en by kan fungere må flytte et andet sted hen med mindre befolkningstæthed, skriver han.

Ret til liv uden passiv rygning
- Det afgørende er at vi kan blive fri for rygernes røg. Danskerne har ret til et liv uden passiv rygning, så fjern de undtagelser undtagelser der er i loven. Få røgen væk fra det offentlige rum, herunder i det åbne terræn - f.eks. ved indgange til offentlige kontorer eller butikker, hvor der altid står en flok rygere og pulser en ind i ansiget. Folk der ryger må snart finde ud af, at deres røg er deres private sag og at danskerne ikke skal tvinges til at indånde den. Sats endvidere på forebyggelse overfor de unge og sæt prisen op som det kan lade sig gøre ift. grænsehandlen og få røgen helt væk fra folkeskoler og gymnasier, skriver Lars N.

Lev med hinanden
Peter T. mener vi skal kunne leve med hinanden.
- De fleste mennesker i etagebyggeri kan godt leve med at Hans og Pia har et par unger der skriger eller råber lidt på opgangen, og bliver det for meget beder de dem gå ud. Og unge Kurt holder da også nogen HELVEDES fester, men ikke hver lørdag, og han er da flink nok til at fjerne sneen når gårdmanden er langsom. Fru Pedersens cerutter lugter ikke altid lige godt, men hun er altid hjemme, og hendes vagtsomme øjne ser straks en indbrudstyv der lusker rundt i haven - hun ser faktisk dobbelt så mange som der er, og politiet er lidt trætte af det. Når man har valgt at bo i et etagebyggeri er der faktisk andre mennesker i området, og nogle af dem er forskellige fra dig, men de skal også være der :), skriver han.

Glemmer det vigtige
Brian R. mener vi lader os manipulere til at diskutere de forkerte ting. Han citere komikeren George Carlin:
- Alt hvad medierne og politikerne taler om, er de ting der skiller os, ting der gør os forskellige fra hinanden. Det er den måde den herskende klasse fungerer i ethvert samfund. De forsøger at dele folket. De holder den nedre og mellemste klasser så de slås med hinanden, så de rige, kan løbe med alle pengene. Forholdsvis simpel ting, det sker på arbejdet. Du ved noget der er anderledes, noget vi kommer til at snakke om. Race, religion, etnisk og national baggrund, job, indkomst, uddannelse, social status, seksualitet. Alt hvad de kan gøre, for at vi kæmper med hinanden, så de imens kan stikke af med alle pengene til banken. I ved, hvordan den økonomiske og sociale klasser er i dette land? Den øverste klasse tager alle pengene, og betaler ingen skat. Middelklassen betaler alle skatter, og laver alt arbejdet. De fattige er der bare for at skræmme livet ud af middelklassen, skriver han.

Er rygning i etagebyggerier et stort problem? Eller fokuseres der på det forkerte?