Alarm fra FN: Mangel på energi, vand og mad

Verden er under pres: Om 20 år har vi brug for mindst 50 procent mere mad, 45 procent mere energi og 30 mere vand. Gentænk forbrug og skab mere lighed, siger FN

Den nuværende kurs verdens befolkning er på er usikker: Fortsætter vi som hidtil, stiger presset på de ressourcer jorden har massivt. Og det er ikke holdbart, mener FN.
- Vi skal på en ny, mere bæredygtig kurs for fremtiden. En der styrker lighed og økonomisk vækst samtidig med, at vi beskytter planeten, siger FNs generalsekretær, Ban Ki-moon i forbindelse med udgivelse af en ny rapport, der giver 50 anbefalinger til en ny politik for verden.
- Verden oplever vild fremgang mens planeten presses tild et yderste. Forskellene mellem rig og fattig vokser og over en milliard er fattige, står der blandt andet i den.

Mere lighed og bæredygtighed
Rapporten mener det er på høje tid at bæredygtighed bliver tænkt ind alle politiske, erhvervsmæssige og private beslutninger. Samtidig gør FN opmærksom på, at den stigende ulighed i verden, gør den politiske situation ustabil fremover.
FN opfordrer blandt andet til, at man fremover ser energi, mad og vand i et fælles perspektiv istedet for som enkelte 'søjler'. Hermed får man indbygget bæredygtighed på alle nivauer. De ønsker også en mere samlet international forskning i bæredygtighed.

Ting skal koste
Og så er der et tiltag, der kommer til at gøre ondt: Mange af de ting vi køber, er alt for billige i forhold til de skader de påfører miljøet under produktion. FN ønsker at priserne afspejler de virkelige omkostninger, inklusive dem på miljø og energi.
Samtidig mener FN, at bruttonationalproduktet skal opgives som målestok for vækst. Istedet skal der indføres 'bæredygtigheds-tal' hvor netop miljø og energi er indregnede.

LÆS RAPPORTEN HER

FN mener vi står ved en skillevej - gør noget eller det går galt. Er du klar til at ændre adfærd? Og er det realistisk?