- Vi mener, der skal være nøje sammenhæng mellem, hvad man bruger, og hvad man har af indtægter. Derfor er det den danske regerings holdning, at vi skal tilslutte os så meget som muligt af den her finanspagt, siger statsministeren idag til Politiken.
En af konsekvenserne af at 'tilslutte sig så meget som muligt af den her finanspagt' er, at Danmark kan risikere en bøde, hvis vi ikke 'rettidigt at gøre pagtens budgetlov til en del af dansk lov'.
Budgetloven kræver blandt andet, at Danmark højst må have et underskud på 0,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP) på statsbudgettet.
Kan undgås
Danmark behøver ikke tilslutte sig bødedelen.
- Det kan vi sagtens undgå, hvis vi vil, men det er min indstilling, at vi skal være med i så store dele af finanspagten som overhovedet muligt, siger
statsministeren til Politiken idag.
Og Thorning er glad for budgetloven:
- Vi skal genindføre en budgetlov, for på den måde kan vi signalere til resten af verden, at i Danmark, der holder vi hus med økonomien, siger hun.
Skjult i 2020
Budgetloven er faktisk allerede med som en skjult del af den såkaldte 2020 plan, men bliver mere detaljeret med pagten.
Budgetloven skal i detaljer styre statens, kommuners og regioners økonomi indenfor en fireårig ramme. Regeringen vil med den i hånden skulle beskære de offentlige budgetter fra 29,5 procent af bruttonationalproduktet til 27 procent og dermed sætte konkrete grænser for udgifterne til blandt andet sundhed og velfærd.
Bør Danmark tage imod bøder for ikke at indføre budgetlov?