Mega sol-storm rammer jorden i dag

Idag er det flot vejr og højt solskin. Og der er drøn på. For solen er fuld af stråling fra den største solstorm i syv år. I aften er der måske nordlys

Ultraviolet glimt på solen, det kraftigste man har set i syv år(foto: Spaceweather.com)
Ultraviolet glimt på solen, det kraftigste man har set i syv år(foto: Spaceweather.com)

I går var var der solstorm. En stor een, klasse C3 på en skala der går til C5. Her blev en CME, Coronal Mass Ejection, smidt i retning af jorden.
Det var den kraftigste solstorm i syv år og den rammer altså jorden i dag.
Det betyder bunker af stråling mod jorden, hvoraf noget skaber nordlys. Her er et fantastisk billede fra Norge som det det så ud der for to dage siden, da en mindre solstorm ramte.
Solstormen igår blev observeret af NASA's Solar Dynamics Observatorium, og de så et ekstremt kraftigt ultraviolet glimt fra et stort udbrud på solen.

Solplet 1402
Udbruddet kom fra solplet 1402, der har været meget aktiv på det sidste. Solstormen bevæger sig ifølge Spaceweather.com med 2200 kilometer i sekundet og forventes blandt andet at kunne få computere ombord på visse rumfartøjer til at genstarte!
Og så bliver der masser af nordlys!
Herunder kan du se en grafisk og lydlig gengivelse af, hvordan det lyder når sådan en soleksplotion rammer jorden og bliver til en geomagnetisk storm. Lyden er fanget omkring de 20 hertz og siden 'oversat' til grafiske bevægelser.
</p><p><a href="http://vimeo.com/30668685">20 Hz</a> from <a href="http://vimeo.com/semiconductor">Semiconductor</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p><br /><br /><b><i>Ifølge <a href="http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/flot-klar-himmel-og-mulighed-nordlys-i-nat">videnskab.dk</a> skulle der faktisk være gode muligheder for at se nordlys i Danmark i nat. Tager du et godt billede - send det til <a href="mailto:nationen.tv@eb.dk">nationen.tv@eb.dk!</a></i></b><br /><br />

Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen