Videoen herover viser, hvordan et firma ved navn 'Hacking-team' tilbyder overvågning til regeringer, politi eller enkeltpersoner. Videoen er en del af det seneste 'Leak' fra WikiLeak.
Det er ikke særligt betryggende. Det er high-tech. Det kræver udstyr og software. Og det er der firmaer, der gerne vil levere.
Tre af dem er angiveligt danske. Og du kender dem ikke endnu.
De har diskrete hjemmesider. Det er svært at se, hvad de egentlig laver. Og ikke ret mange danskere har hørt om dem. De tre danske firmaer er endt i WikiLeaks seneste 'læk' - The Spyfiles.
Engelske ejere
Spectronic Systems A/S bor i Grenaa og er ikke længere dansk - de blev i 2004 opkøbt af det engelske firma 'Cobham', og det er også dem, den danske direktør for Spectronic henviser til, da vi ringer til ham.
- Så vidt jeg ved kan man havne på Wikileaks lister uden at nogen ved hvorfor, siger Henrik Mortensen fra Spectronics.
De har iøvrigt ingen kommentarer, men henviser til deres engelske ejere.
På Cobhams hjemmeside, står der at Spectronics beskæftiger sig med: 'Law Enforcement and Intelligence Solutions Mission Critical Electronic Surveillance Equipment'.
Logning
Hos ETIconnect i Nr. Sundby er direktøren i udlandet for tiden og ingen andre har nogen kommentarer.
ETIconnect beskæftiger sig ifølge hjemmesiden blandt andet med 'Lawful Intercept Network Connector (LINC)'. Det er blandt andet den slags systemer, som teleselskaber og internetudbydere bruger til at gemme al information omkring hvem du ringer til, hvem du smser og hvem du emailer.
Det er ikke ulovligt. De følger bare den såkaldte 'l ogningsbekendtgørelse' som er en del af terrorloven. Ifølge den skal teleskaber og internetudbydere gemme informationer om telefonopkald, sms, mails og hvilke sider man surfer på i et år.
Kun dele
Hvor ETIconnect og Spectronics laver samlede løsninger til overvågning af datakommunikation og telefonsamtaler, står Napatech fra Søborg lidt på sidelinien. Og de vil gerne tale med Ekstra Bladet:
- Vi beskæftiger os med at monitorere og analysere data-strømme for at sikre, at det går glat igennem uden bøvl. En lille bitte del af vores hardware og software kan bruges til 'Lawful Intercept' af data, men kun som noget, der holder øje med om datastrømmen er stabil. Det er højest 5 procent af af vores omsætning, hovedproduktet handler om datastabilitet. Det svarer til at vi laver elektronisk indsprøjtninger til bilmotorer. Hvordan selve bilen skal se ud, er ikke noget vi har med at gøre, forklarer administerende direktør Henrik Brill Jensen for Napatech.
Erik Norup, Chief Marketing Officer fra Napatech A/S, understreger også, at firmaet overholder alle eksportregler og får alt clearet med myndighederne.
Ikke rigtigt med
Og Napatech hører da heller ikke til blandt WikiLeaks primære 'skurke' - de er primært nævnt fordi de levere smådele, men der findes ikke et eneste dokument hos WikiLeaks, der henviser til dem derudover.
- Det er da spændende at vi er med, men vi føler os ikke specielt ramt. Hvis noget af vores er blevet brugt på det WikiLeaks taler om, er det meget, meget langt ude i kæden, siger Erik Norup.