Poul Madsen: Vi æder lunserne råt

Vi er så forhippede på altid at være før konkurrenterne, at vi æder lunserne fra mørkets fyrster råt uden nødvendig skepsis

Chefredaktør Poul Madsen svarer på spørgsmål fra læserne om pressen og spindoktorerne kl. 15.00. (Foto: Stine Larsen)
Chefredaktør Poul Madsen svarer på spørgsmål fra læserne om pressen og spindoktorerne kl. 15.00. (Foto: Stine Larsen)

I GÅR mødte jeg politisk kommentator Niels Krause-Kjær i TV2’s Go’morgen-studie. Vi diskuterede naturligvis sagen om Peter Arnfeldts forsøg på at lække Thornings skattesag til Ekstra Bladet. Og som Krause så rigtigt sagde, er problemet med spindoktorerne, at de ’bare leger politik’. På bloggen uddyber han, at de befinder sig i ’En kultur, hvor man ‘leger’ politik og stadig tror, at det er de glade dage i en politisk ungdomsorganisation og ikke et spørgsmål om at lede og regere landet på en ordentlig måde.’

DET ER denne kultur vi må gøre op med, og det var derfor, vi her på Ekstra Bladet søndag placerede en bombe i systemet og brød alle regler ved at offentliggøre, hvordan korridorforhandlingerne i det skjulte foregår. Dermed viste vi, at virkeligheden overgår tv-serien 'Borgen’.

NU ER DER så gået et par døgn, og det er nu rimeligt at vende skytset mod os selv. For der skal som bekendt to til en tango – også en dårlig.

DANSEN mellem spindoktorer og journalister er løbet af sporet. Mørkets fyrster holder nyhedsformidlingen i et førergreb. Det er på tide, at vi, der er journalister, tilbageerobrer magten over journalistikken. Spindoktorerne opererer i det skjulte og er ikke sat i verden for objektivt at videreformidle virkeligheden. De er her for at skabe den bedst mulige pr for den herre, de tjener, og herren er hverken sandheden eller befolkningen, men ham, der bestemmer, om de får løn i næste måned, ministeren.

VI I MEDIERNE er til dels selv skyld i problemerne. 24/7 skal aviser, net og tv fodres. Mediemaskinen er umættelig, og samtidig er vi så forhippede på altid at være før konkurrenterne, at vi æder lunserne fra mørkets fyrster råt uden nødvendig skepsis og alt for ofte også uden afsenderadresse. Det gælder både de hellige morgenaviser og os her på Ekstra Bladet.

Det skal ændres.

KILDEBESKYTTELSEN bør ikke afskaffes. Men den kultur, der automatisk udsteder en beskyttelse for at få den sensationelle historie, må forsvinde. Kildebeskyttelsen blev ikke skabt for at beskytte magthaverne, men for at beskytte dem, der afslører magtmisbrug. Derfor er en del af kildebeskyttelse også at lade være med at beskytte, specielt når man oplever forsøg på at manipulere eller direkte skade andre.

Det skylder vi demokratiet.

Poul Madsen svarer på spørgsmål fra nationen!-medlemmer kl. 15.00.

0 kommentarer
Vis kommentarer