Fattigjul: klarer den med lån og kreditkort

Umuligt at leve som andre: Førtidspensionist Birgitte Phil og hendes to døtre håber at få råd til juletræ i år

For Birgitte Phil , Amalie og Julie er det svært med en førtidspension som eneste indtægt, så indimellem må der tages lån for at få det til at hænge sammen. (Foto: Jan Unger)
For Birgitte Phil , Amalie og Julie er det svært med en førtidspension som eneste indtægt, så indimellem må der tages lån for at få det til at hænge sammen. (Foto: Jan Unger)

– Sådan nogle som os kan ikke klare sig uden at tage lån og bruge kreditkort. Vi vil gerne ligne almindelige mennesker og ikke blive peget ud. Vi vil også gerne leve som andre, selv om det er umuligt.

37-årige Birgitte Phil fra Gladsaxe er ved at eksplodere indvendig, når folk afviser, at der findes fattigdom i Danmark.

Eksplosion i fattige: Mangler 10 mio. Læs: Eksplosion i fattige: Mangler 10 mio.

– Så tænker jeg, at de da bare kan komme hjem til mig og mine døtre og se virkeligheden. Men jeg fører det ikke ud i livet. For den slags mennesker kan garanteret finde noget, som de ikke synes, jeg behøver at bruge penge på. Men vi har altså de samme behov som alle andre, siger hun.


Fem år på sygedagpenge
Birgitte Phil og hendes døtre, Julie på fem og Amalie på ti år, hører til de familier, der ikke kan få julen ind i det almindelige budget og derfor har søgt Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet om julehjælp.

Deltag i debatten om fattigdom og julehjælp. Skriv et læserbrev, klik her.

Efter fem år på sygedagpenge og kontanthjælp fik Birgitte Phil for to et halvt år siden tilkendt førtidspension. Hun lider af posttraumatisk stress efter overgreb i ungdommen, og derudover har hun smerter i hele kroppen pga. gigtsygdommen fibromyalgi.

– Folk syntes, jeg var heldig, og at nu var jeg sikret en god indtægt. Det er bare ikke virkeligheden, når pensionen også skal dække de dyre medicinudgifter, siger hun.

Læs: Medicin uden tilskud presser budget Medicin uden tilskud presser Birgits budget

Døtre også syge
For at gøre ondt værre er Julie og Amalie også ramt af sygdom. Amalie er født med ganespalte og har derfor haft talebesvær, som er smittet til Julie. Derfor har de begge gået i taleklasser i skole og børnehave. Desuden har de begge nedsat hørelse og har haft lagt dræn ind utallige gange for at nedsætte ulempen.

– Det betyder desværre, at de taler meget højt. Men de er gode til at vise hensyn, når jeg ikke har det så godt. Men fordi jeg om morgenen aldrig ved, hvordan jeg har det om eftermiddagen, kan de ikke invitere kammerater med hjem. Det betyder jo så, at de heller ikke bliver inviteret hjem eller er med til børnefødselsdage, siger Birgitte Phil.

– Det forsøger vi så at kompensere med hygge, når jeg har det godt. Og heldigvis har jeg da også veninder med børn, som vi kan være sammen med. Vi er tætte, og det er vigtigt, at vi har det godt sammen.

Jeg forsøger at lære dem, at det er vigtigt at være positiv, og at penge ikke er det vigtigste her i livet, når bare vi har hinanden, siger Birgitte Phil. Juleaften holder de tre sammen i lejligheden i Gladsaxe. Måske kommer der en veninde med en datter forbi.