Søvnprofessor: Ikke farligt at snooze

Det er november, det er koldt og det er mørkt, og derfor er det helt naturligt, at vi snoozer siger Poul Jennum

Alarmen ringer - men står du op eller trykker du snooze?
Alarmen ringer - men står du op eller trykker du snooze?

Hvor mange gange har du snoozet i morges? Og er det godt eller skidt for kroppen at trække det tidspunkt, hvor du forlader din varme seng, ved at trykke på vækkerurets eller mobiltelefonens udsæt/snooze-knap?

Det er spørgsmål mange af os stiller os selv og vores sengepartner i de her tider, og søvnprofessor Poul Jennum, der leder Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital, kan berolige alle, der mener, de måske er på vej ind i snooze-misbrug:

- Det eneste man opnår er faktisk at man bliver forstyrret, hver gang man trykker på snooze-knappen, men det er ikke farligt, siger professeoren, der aldrig selv snoozer og i morges endda vågnede 35 minutter før vækkeuret ringede og stod op, satte en vask op og strøg to skjorter.

- Det snoozeriet kan fortælle os, er at vi har brug for mere søvn. Og det er sådan set helt naturligt i november, hvor der jo bliver mindre lys. Omvendt vil man snoozze lidt mindre i forårs- og sommermånederne, hvor der er meget lys, og søvnbehovet faktisk er mindre, siger professoren, der har et godt råd til alle - snoozere eller ej: Gå lidt tidligere i seng i de mørke måneder.

Sundt eller skadeligt?
På videnskab.dk skriver netdebatøren Robert G, at snoozeri efter hans mening kan være direkte 'skadeligt':

- Unødvendige stresspåvirkninger skal så vidt muligt undgåes. Ingen grund til at skyde sig selv i sænk fra morgenstunden med stresshormoner. Desuden føler jeg mig mere træt hvis jeg rævesover end hvis jeg står op med det samme.

Og det er Sandra L. på nationen! enig i:
- Jeg står op 4:30 for at komme i skolen og at snooze trækker bare pinen ud synes jeg så jeg hopper ud af sengen lige meget hvad, jo før du kommer op, jo før bliver du frisk :)

Men hvad gør du? Snoozer du, og hvor mange gange snooze er din rekord?

nationens! Corey T. har en teori om at snoozeri er sundt, og skriver:
- For hver gang man vågner er man mere udhvilet... Derfor kan det være godt at "snooze" meget hvis man ikke har tid til at få sine 6-8 timers søvn..