Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Mejlhede: Spred benene og bliv kendt

Engang var det skuespillere, sangere eller andre med et lysende talent, der blev fulgt i tykt og tyndt. Nu tæller talentet ikke længere

Lotte Mejlhede. Foto: Mikkel Tariq Khan)
Lotte Mejlhede. Foto: Mikkel Tariq Khan)
SØNDAG MORGEN VAR ordsproget ’mod dumhed kæmper selv guderne forgæves’ pakket ind i hykleri, da mediemagasinet ’Presselogen’ kørte over skærmen på TV2 News. Der var dækket op til en interessant debat om mediernes ansvar for unges vilde drukvaner.

Man så bl.a. sekvenser fra to serier på henholdsvis TV3 og Kanal 5, ’Sommer i Sunny Beach’ og ’Kongerne af Marielyst’, hvor castede unge skejer ud i alkoholtåger og vild sex. Debatten handlede om, hvorvidt det er forsvarligt at sende sådanne serier – om det er journalistik eller ren underholdning.

OG HER KOM HYKLERIET så ind: Producenten af ’Sommer i Sunny Beach’ sagde, at serien ’beskriver virkeligheden på en ærlig og fin måde i de unges øjenhøjde, uden at vi sådan er kritiske over for det  ...’

Hold nu op. Eksperter i stribevis mener, at sådanne serier er med til at gøre misbrug til noget, der er cool, og gøre unge uden hæmninger til rollemodeller. Og allerværst: At gøre uhæmmet druk til noget ’normalt’.

Dermed ikke sagt, at det er mediernes eller produktionsselskabernes ’skyld’, at danske unge drikker mere end jævnaldrende fra andre lande. Det er i sidste ende de unges og ikke mindst forældrenes ansvar.

Men det er klart, at unge påvirkes – også af sådanne serier, som vi her taler om. Så hvis producenterne bare ville være ærlige og sige, at det handler om underholdning, seertal og business – ville det være befriende.

DISSE REALITY-SERIER føder desværre nye mediestjerner. Mest kendte eksempel er Amalie og Peter, der i sin tid blev kendt fra TV3-serien ’Paradise Hotel’.

De dyrkede sex for åben skærm, så gik de fra hinanden, så blev de proforma-gift, så blev de proforma-skilt – og så blev han i fredags idømt 40 dages betinget fængsel for vold mod Amalie, selv om hun i retten forsvarede ham og sagde, at hendes voldsanklager var det pure opspind.

Jesus Christ. Man har kunnet følge denne farce i detaljer i flere medier. Tænk, at vi gør folk til stjerner, der ikke har bedrevet andet end dumhed. Tidligere var det dygtige skuespillere, sangere eller andre med et lysende talent, der blev fulgt i tykt og tyndt. Nu er det ikke længere talentet, der tæller.

OGSÅ I MIT GEBET har jeg gennem længere tid kunnet mærke, at det ikke er journalistikken, der trækker for mange af de unge, der vil lave tv. De vil bare ’pusle’ med medier.

For en del år siden holdt jeg et foredrag på en teknisk skole. Her kom en pige bagefter og spurgte mig, om jeg var journalist. Det kunne jeg svare bekræftende på – hvorefter hun udbrød: ’Pis – jeg vil jo bare være sådan en, der bliver kendt i medierne’.

DENGANG MÅTTE JEG skuffe hende med oplysningen om, at uddannelse altid ville gavne hendes ønske om en mediekarriere.

I dag ville jeg uden at overdrive kunne svare hende: ’Du skal blot drikke dig fra sans og samling og dyrke sex for åben skærm – så bliver du en medie-darling og måske endda hovedperson i dit eget program’.

Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves.kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen