Glem lebbe-Sara - vælg en tillidsmand

Jeg fornemmer, at vælgerne forveksler politik med et talentshow. Men Folketingsvalget er altså et tillidsmandsvalg –  ikke et ’X Factor’-show

Mattias Tesfaye. (Foto: Thomas Sjørup)
Mattias Tesfaye. (Foto: Thomas Sjørup)

OM LIDT bli’r her stille. Om lidt er det forbi. Fik du stemt, det du ville?

Sidst, vi danskere skulle stemme, var til ’X Factor’-finalen. Den sympatiske og hæse lebbe-Sara vandt. Tillykke med det.

På torsdag kalder demokratiet igen. Men allerede dagen efter valgkampen afløses det politiske talentshow af en halvgrå fredag morgen. Plakaterne forsvinder fra lygtepælene. Spindoktorerne tager en velfortjent fridag. Alle vi andre nyder morgenradio uden valgflæsk.

Så lyner vi jakken. Svinger forbi Kvickly på vej hjem. Tjekker tekst-tv –   hvilke fredagsfilm mon de viser?

Sådan er hverdagen.

PÅ CHRISTIANSBORG indkaldes der igen til forhandlinger. I politikernes hverdag er valgkampens smarte replikker og hurtige overskrifter ligegyldige. X-faktor afløses af grundig forberedelse. Sceneoptræden afløses af evnen til at skabe samling bag sin politik.

Vi ved alle sammen, at det er sandheden. Alligevel fornemmer jeg, at vælgerne ved dette valg forveksler politik med et talentshow. Vi sidder hjemme i sofaen og hepper fra tribunerne. Oppe i kommentatorboksen sidder Mogensen & Kristiansen og motivforsker. Vi hypnotiseres af den glittede overflade og glemmer, at politik dybest set handler om tillid.

Folketingsvalget er altså et tillidsmandsvalg –  ikke et ’X Factor’-show.

DANMARK SKAL ud af krisen. Der skal træffes barske beslutninger. Det kommer til at kræve overblik og erfaring. Når de forhandlinger starter, vil døren blive lukket. Rampelyset slukket. Og partilederne vil først komme ud, når de har sat deres autograf på en aftale, der vil få enorm betydning for alle os andre.

Rundt om forhandlingsbordet vil sidde en hær af DJØF’ere. Både politikere og embedsmænd. Der kommer altså ikke til at mangle akademisk ekspertise. Til gengæld vil der være markant underskud af folk med rødderne plantet ude blandt os andre. Folk, vi virkelig kan stole på –  også når de kommer under pres. Tillidsmænd, i ordets egentlige forstand.

Derfor stemmer jeg på Villy Søvndal.

FORDI NÅR jeg skærer alt det ligegyldige valgkamps-ævl væk   ... Når jeg ser bort fra, hvem der har x-faktor for tiden   ... Når jeg står tilbage med det nøgne spørgsmål: Hvem vil kæmpe for beskæftigelse? For efterløn? For den lille mand, når dørene lukkes og rampelyset slukkes? Så er jeg faktisk ikke i tvivl.

Tør du også sende din politiker ind bag de lukkede døre?

Jeg mener: Hvis du synes, Johanne gør det godt på tv, kan du rose hende på Facebook. Hvis du mener, Vestager virker som en klog politiker, kan du sende gode tanker til hendes skolelærer. Hvis du anerkender Lars Løkkes fighterhjerte, kan du sende ham en ramme dåsebajere i respekt. Men lad være med at stemme på nogen af dem, medmindre du er enige med dem.