Læserne om boligforslag: Tænk dig om Frank

Enhedslisten vil beskatte værdistigningerne af din bolig - læserne synes ikke, at forslaget er helt gennemtænkt

Enhedslisten mener, at der skal betales skat af dine værdistigninger. Foto: ekstrabladet.dk
Enhedslisten mener, at der skal betales skat af dine værdistigninger. Foto: ekstrabladet.dk

Hvis du har købt et hus til en million kroner, som du nogle år efter kan sælge til to millioner kroner, skal du ifølge Enhedslistens finansordfører Frank Aaen betale mere end en halv million kroner til skattefar. Jo højere din indkomst og skatteprocent er, desto mindre får du altså ud af din bolighandel. Sådan lyder et nyt forslag fra Enhedslisten.

Læs også: Så meget kræver enhedslisten af din boliggevinst

- Det, der skal betales, skal svare til personskatten på for eksempel 56 procent. Du skal betale skal af gevinsten, som hvis det var en lønindkomst, siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, der lægger vægt på, at skatten bliver betalt, når pengene hæves til forbrug. Eksempelvis når friværdien bliver belånt, eller når boligen bliver solgt.

Skat af eget arbejde
Med 229 kommentarer var læserne helt oppe i det røde felt over Enhedslistens boligforslag. Det blev ivrigt diskuteret, om boligejeren skal betale skat af det arbejde, som han eller hun selv har udført på et hus.

- Man er bare nødt til også at have med i regnestykket, HVORFOR en bolig er blevet mere værd. Det kunne jo skyldes større forbedringer som boligejeren har beskostet, og en sådan værdistigning skal jo rimeligvis ikke beskattes, skriver Martin B. i en kommentar.

Betonkommunisme
En anden læser kunne med egne erfaringer bakke op om Martin B.'s kommentar.

- Jeg købte et hus i 1993 for 600.000 kr. (billigt, men dengang var priserne også i bund!). I 2010 solgte jeg det for 2,6 mio. kr., så jeg har altså tjent 2 mio. kr. uden at løfte en finger og skal derfor betale 1,12 mio. kr. i skat til farlige Frank - eller skal jeg? I de 17 år jeg har ejet huset, har jeg naturligvis vedligeholdt det, og så har jeg da forresten også bygget om og til, anlagt terrasser osv. Det har kostet mindst halvdelen af "den arbejdsfri gevinst", og hvad så lige med inflationen, Frankieboy? Med dit forslag afslører du med al ønskelig tydelighed, at du og EL stadig forfægter gamle betonkommunistiske holdninger! Frank Aaen, kald nu en spade for en spade og meld rent ud, at du og EL stadig arbejder målrettet på, at indføre KOMMUNISTISK PLANØKONOMI i Danmark, skriver Henrik H. i en kommentar.

Vil Enhedslisten kunne komme igennem med forslaget i Folketinget? Og synes du, at Enhedslisten stadig har 'betonkommunistiske' holdninger?