Talfusk: Færre gadeprostituerede i Danmark

De svenske myndigheder smed for to uger siden en diger rapport på bordet, der viste, at gade-prostitutionen faldt i Sverige og steg i Danmark. Det passer sandsynligvis ikke. Og de forkerte tal ligger stadig hos servicestyrelsen.

Følg nationen!

Sidste år offentliggjorde servicestyrelsen en kæmpestigning i antallet af gadeprostituerede: fra 440 i 2002-03 til 1.141 i 2007-08. Tallene er blandt andet brugt til at gøre en succes ud af det svenske forbud mod køb af sex, da et lille fald af gadeprostituerede i Sverige sammenlignes med en tredobling i Danmark. Herhjemme har tallene også givet politisk genlyd hos blandt andet Mettte Frederiksen, S, der vil have et forbud som det svenske og hos de radikale, der har et lovforslag om kriminalisering af kunder der køber 'handlede kvinder' undervejs.
Men tallene er ikke rigtige.
Og muligvis findes der slet ikke ordentlig statistik på området.

Tæller annoncer
Når servicestyrelsen skal finde ud af, hvor mange prostituerede der er i Danmark, bliver tingene nemlig meget hurtigt ekstremt kompliceret.
Pæne konsulenter skal nu til at tælle massageannoncer i Ekstra Bladet og checke websites som www.hedomax.dk, www.venuslogen.dk, www.massagelisten.dk, www.sexlysten.dk og www.escortguide.dk. Og så skal de bagefter til at finde ud af, om den samme prostituerede måske har flere annoncer forskellige steder og hvor mange der arbejder på diverse massageklinikker.
Det er er ikke nemt. Og det bliver værre endnu.

Lovligt og ulovligt
Problemet er, at prostitution er lovlig, men ikke er et lovligt erhverv, så der findes ikke ordentlige registre over antallet af udøvere. Da det er et varmt politisk emme, bliver servicestyrelsen, under socialministeriet, nød til at komme med et kvalificeret gæt en gang om året, senest udgivet i publikationen: 'Prostitutionens omfang og former' fra sidste år.
Udover annoncerne har servicestyrelsen gennem 5 år samarbejdet med Reden-Kbh.
Og redens tal vokser og vokser for gadeprostitution.

Svenskere: De flytter til Danmark
Hvor der var et lille fald i antallet af gadeprostituerede i Sverige sidste år, strøg antallet tilsyneladene i vejret i Danmark: En tredobling af antallet siden 1998 og ialt 1141 kvinder på danske gader og stræder. Heraf 943 alene i København. For svenskerne, der har et egentligt forbud mod at købe prostituerede, blev det tolket som et regulært fald i Sverige. Og somom loven var en dundrende succes. Af danske modstandere af prostitution blev det udlagt som endnu et argument for et dansk forbud, så vi kunne komme af med betegnelsen 'Nordens Bordel'.

Fejl på fejl
Men tallene var ikke rigtige. Reden-Kbh lagde dem sammen. Fra alle årene. Reden-Kbh har siden 2005 årligt ikke blot oplyst antallet af gadeprostituerede, de har været i kontakt med det pågældende år, men også inkluderet klienter fra de tidligere år. De som var i Danmark i 2005, tæller altså stadig med i Redens oplysninger om antallet af gadeprostituerede i 2008.
Dette er altsammen dokumenteret via paragraf 20-svar fra 2009 og udvalgsspørgsmål igennem socialudvalget i 2010. I slutningen af 2009 blev Reden bedt om at gennemgå alle tallene igen efter pres fra servicestyrelsen.
Her fandt de, oveni de akkumulerede tal, også godt 400 dubletter.
Altså klienter, der optrådte to gange i samme statistik.

Et fald?
Herved kan der ligeså godt være tale om et meget, meget stort fald i antallet af gadeprostituerede. Ingen ved det med sikkerhed.
Til efteråret kommer servicestyrelsen så med nye tal, denne gang angiveligt renset for dubletter og klienter fra tidligere år. Indtil da ligger sidste års rapport der stadig - med de forkerte tal fra Reden- som eneste statistiske kilde, hvis man vil vide noget om, hvor mange gade-prostituerede der er i Danmark.

Forfra
Servicestyrelsen har samtidig fået yderligere et problem, idet Reden altså er den primære kilde til antallet af gadeprostituerede.
Nye, mere præsise tal kan ikke sammenlignes med de gamle, hvorved man statistisk set begynder forfra. Tilgengæld er et nyt tiltag på vej: Opsøgende, optællende arbejde.
Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), skal via en række interviews med de prostituerede kortlægge miljøet. Desuden vil forskerne forsøge at lave en optælling, der skal vise, hvor mange i Danmark der lever af at sælge sex. Det er ifølge forsker Jens Kofod især optællingen, der bliver en udfordring.
- Vi har endnu ikke lagt os helt fast på, hvordan vi vil udføre selve optællingen. Men vi skal selvfølgelig ud, hvor de prostituerede arbejder, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind