Professor: Pisk i stedet for fængsel

Professor Peter Moskos foreslår i ramme alvor at genindføre piskestraf i USA i sin bog 'In Defense of Flogging'. Men fangerne skal selv have valget: Pisk eller fængsel

Sådan ser man ud, når man har fået pisk! Her en amerikansk slave i 1863(foto: By Unknown. Part of the Blakeslee Collection, apparently collected by John Taylor of Hartford, Connecticut, USA [Public domain], via Wikimedia Commons)
Sådan ser man ud, når man har fået pisk! Her en amerikansk slave i 1863(foto: By Unknown. Part of the Blakeslee Collection, apparently collected by John Taylor of Hartford, Connecticut, USA [Public domain], via Wikimedia Commons)

Hvis du fik valget mellem to år i fængsel eller to gange piskning af den gammeldags slags, der ikke har noget somhelst at gøre med lyserøde sm-lege i soveværelset, men giver seriøse ar på ryggen og gør hvinende ondt, hvad ville du så vælge? Det diskuterer man i USA for tiden.

Det er dit valg
Peter C. Moskos er professor og kriminolog ved New York Universitet og så er han tidligere politimand med egen blog, Cop in The Hood. Fornylig udgav han bogen 'In defence of Floggin' til forsvar for pisk, og den har fået amerikanerne op af stolene.
- Er piskestraf for grusomt? Hvis du selv skulle vælge mellem fængsel eller pisk, hvad ville du tage? Måske er det ikke så slemt som du tror. Og selvom om du synes at det er en babarisk straf, er det mon så slemt at give en forbryder valget? Hvis det virkeligt er så slemt som du tror, så er der jo ingen der vil vælge det. Så hvad er der galt med at tilbyde en gang pisk som alternativ til fængsel? Selvom flere helt sikkert ville vælge pisken frem for fængslet. Og det er min pointe: Pisken er bedre end fængslet. Og hvad siger det om fængsler idag?, skriver han på hjemmesiden for bogen.

Fængsler er dårlige
USA har for tiden 2,3 millioner borgere siddende i fængsler. Fængsler, der af Moskos beskrives som triste og voldelige og hvor seksuelle overgreb er dagligdag. Og så virker de ikke, skriver han: Fangerne kommer skadede ud derfra og fortsætter en kriminel løbebane.
- De, der tror man kan refomere fængsler og de indsatte, arbejder på at forbedre et system, der er tæt på at bryde sammen, siger han.
Hvis man tilbød dømte forbrydere at bytte deres fængselsstraf ud med pisk, ville man kunne reducere antallet af fanger til de 300.000 massemordere, pædofile og voldmænd og psykopater, den slags ingen af os vil have ud på gaderne.
Alle andre forseelser ville med fordel kunne klares med to gange piskning for hvert års fængsel, forbryderen er idømt.
Og man ville spare enorme summer.

Bruges mange steder
Det er oprindeligt englænderne der har opfundet begrebet 'flogging' - eller pisk med den ni-halede kat, som det også hedder. I England indgik det som en mulig straf og blev først afskaffet i 1948. I Rusland har man også haft piskestraffe i mange år. Og der blev taget hårdt fat: En straf på mellem 100 og 120 slag var lige med dødsstraf - det kunne man ikke overleve. I Danmark brugte man blandt andet 'kagstrygning' der blev anvendt gennem hele det 18. århundrede, og bestod i at lovovertræderen blev bundet til en pæl, og blev herefter tildelt 27 slag med 9 ris (3 slag af hver). Straffemetoden bortfaldt i 1840 for tyverisager. Piskning anvendes stadig i en række Islamiske lande, heriblandt Saudi Arabien, Pakistan og ikke mindst Iran.

Dreng pisket i 1994
I 1994 blev den amerikanske teenager Michael Fay idømt seks stokkeslag i Singapore efter have spraymalet nogen biler. Præsident Bill Clinton fik reduceret dommen til fire. I Dayton, Ohio, hvor drengens far boede, lavede en avis en meningsmåling om Fays straf. 75 procent syntes den var rimelig.
- Hvis vi vil straffe kriminelle, og det vil vi, så er det bedre at piske - at vanære en mand og såre ham kortvarigt - end at torturere ham i et helvede af indespærring, skriver Peter Moskos.

Er fængsler den rigtige straf mod forbrydelser? Eller mangler vi et korporligt alternativ?