Lene: Skriv fængende om EU og få 30 kilo

Alle studerende og ph.d.'ere ved videregående uddannelser under 30 år kan være med i i Lene Espersens EU-konkurrence 'Skriv fængende om EU'

Lene Espersen har penge parat til et ungt menneske fra et dansk universitet, der kan skrive fængende om EU. Men hvorfor har hun ikke penge parat til en tømrer, der kan skrive fængende om EU? (Foto: AP)
Lene Espersen har penge parat til et ungt menneske fra et dansk universitet, der kan skrive fængende om EU. Men hvorfor har hun ikke penge parat til en tømrer, der kan skrive fængende om EU? (Foto: AP)

'EU frem mod 2020: Hvordan varetager vi danske interesser bedst?'

Det er titlen på den prisopgave i udenrigspolitik, som udenrigsminister Lene Espersen har udskrevet. Præmien til den skribent, der skriver mest 'fængende om EU frem mod 2020' er 30.000 danske kroner, og formålet er at stimulere interessen for udenrigspolitik blandt unge, lyder det.

Men hvad mener du om, at man skal være under 30 og gå på universitetet for at være med?

Lene Espersen mener, at der især er fire problemstillinger. der er vigtige at forholde sig til:

- Varer, teknologi og arbejdspladser flytter hurtigere over grænserne end nogensinde tidligere, og det stiller krav til Europas konkurrenceevne. Hvordan kan væksten i EU sikres på en måde, der tilgodeser danske konkurrencemæssige styrkepunkter?

- Hvordan kan Danmark arbejde for, at EU udnytter sine nye udenrigspolitiske instrumenter og påtager sig et større globalt ansvar i internationale anliggender?

- Hvilken rolle spiller de danske EU-undtagelser på det retlige, økonomiske og forsvarsmæssige område set i lyset af, at EU er en central platform for varetagelsen af danske udenrigspolitiske interesser?

- Med Lissabon-traktaten er der skabt rammer for et mere åbent, demokratisk og borgernært EU. Hvordan kan Danmark arbejde for at, der skabes bedre samspil mellem det europæiske politiske niveau og borgerne, hvor borgerne engageres i de spørgsmål, som har en betydning for dem i deres hverdag?

Men er der noget Lene har glemt? Kom med dit bud på en EU-problemstilling.