Et råd til Don Ø og spritbilister

Alene i 2009 døde 75 mennesker på grund af spirituskørsel. 422 blev alvorligt sårede eller invaliderede. 365 kom lettere til skade

Karen Jespersen. (Foto: Stig Bjørn Hansen)
Karen Jespersen. (Foto: Stig Bjørn Hansen)

MÅSKE SKULLE DON Ø tage til Roskilde på fredag eller i weekenden. Her kan han høre, hvordan man undgår ballade om spritkørsel.

På Stændertorvet står Svend og Lillian Drews med deres bil med alkolås, som alle kan få lov til at afprøve.

Man skal blæse i alkolåsen, og kun hvis man er helt ædru, kan bilen starte.

EN FORÅRSDAG i marts for to år siden blev Svend og Lillians liv for altid forandret.

Deres elskede datter og svigersøn blev dræbt af en 19-årig mand, der havde drukket for meget. To teenagepiger mistede begge deres forældre.

Svend og Lillian ville ikke have, at deres datter og svigersøn døde forgæves. De besluttede sig for at vie deres liv til en kamp for alkolåse i alle biler.

De har besøgt et utal af byer for at overbevise andre mennesker om, at alkolåse i biler er helt nødvendige.

De har bombarderet medlemmer af Folketinget med materiale – og gjort meget andet.

De får ingen økonomisk støtte – og vil heller ikke have det. De betaler selv alle udgifter på trods af, at de må lide afsavn, da de kun har en beskeden indkomst.

JEG HAR ET PAR GANGE stået sammen med Svend og Lillian og oplevet den store forståelse, der er for deres krav. Mange menneskers tilværelse er berørt af druk. Det ved jeg fra mit arbejde med sociale problemer.

Spirituskørsel er én alvorlig konsekvens af en skadelig alkoholkultur.

Alene i 2009 døde 75 mennesker på grund af spirituskørsel. 422 blev alvorligt sårede eller invaliderede. 365 kom lettere til skade og 13.000 blev sigtet af politiet.

HVER TREDJE (!) AF DE BILISTER, der er kommet alvorligt til skade, har været påvirket af stoffer, medicin og især af spiritus.

Frankrig, USA, Holland, Finland, Sverige, Norge er godt i gang med at indføre alkolåse foreløbig især i skolebusser eller lastbiler.

I USA arbejder myndighederne med alkolåse som en forudsætning for, at spritbilister kan få kørekortet tilbage.

EU-KOMMISSIONEN er på banen med krav om alkolåse i skolebusser og lastbiler. Og parlamentet skal stemme om sagen til september.

I Danmark er Arriva, KTL a/s, Fredsø Vognmandsforretning og andre firmaer selv i gang med at få busser og lastbiler med alkolåse. Omkring 2000 køretøjer har dem nu. Hvis du selv vil installere en i din bil, koster det omkring 10.000 kroner.

SIDSTE SOMMER VEDTOG Folketinget et forslag om vanvidsbilister og alkolåse.

Loven ligger nu hos Rigspolitiet, der skal komme med forslag til nye retningslinjer. Der har den ligget alt for længe.

Svend og Lillian fortsætter deres kamp. Til august kan du træffe dem i flere jyske byer.

JEG HÅBER, JUSTITSMINISTER Lars Barfoed vil mødes med dem og få gang i den lov, der for længst er vedtaget. Samfundet kan spare lidelser og penge, hvis der bliver flere med alkolås og færre bag lås og slå.0 kommentarer
Vis kommentarer