Landmænd har soldet 31 mia væk

Danske landmænd skylder 350 milliarder væk. De er blandt andet brugt på privatforbrug og nye stuehuse, siger Danmarks Naturfredningsforening

Der er yndigt ude på landet - men landbruget skylder formuer væk
Der er yndigt ude på landet - men landbruget skylder formuer væk

Danmarks Naturfredningsforening(DN) slår igen mod 'Bæredygtigt Landbrug', der i går beskyldte DN for at lyve. 'Bæredygtigt Landbrug' står ved at landmændenes gæld er på astronomiske 350 milliarder, men siger at de 100 af dem er brugt til miljøinvesteringer, som landbruget er tvunget ud af af regering og miljøorganisationer som DN.

Lort til anklerne
- Vagn Lundsteen påstår, at 100 mia. kr. stammer fra miljøinvesteringer. Jeg ved ikke, hvor han har tallet fra. Men de rigtig store miljøinvesteringer i landbruget kom i slutfirserne og begyndelsen af 90’erne, hvor gylletankene blev bygget. Før den tid risikerede man at vade rundt i lort til anklerne ude på gårdpladserne, fordi der overhovedet ikke var styr på gylle og anden gødning. Så det var på høje tid, der blev gjort noget ved det problem og det har også været landbruget til gavn, siger Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk medarbejder ved DN.

Læs også: Luk dansk landbrug og spar 2 milliarder

Vi lyver ikke
- Der findes ikke tal, som underbygger disse postulater. Kort sagt spiller foreningerne endnu engang hasard med et erhverv, som stadig har stor betydning for velstanden i det danske samfund. sagde Vagn Lundsteen til nationen! i går.
Og den påstand går Rikke Lundsgaard i rette med:
- Vores tal og tabeller er udelukkende baseret på oplysninger, som er tilgængelige for alle, der gider stille de rigtige spørgsmål og udføre det store arbejde det er at finde og få verificeret informationerne. Kort sagt: DN og vores kolleger i de andre grønne organisationer lyver ikke. Vi kommer bare med fakta, som er indiskutable, siger hun.

Klatter pengene væk?
Men ud over den miljømæssige diskussion er det altså gælden i landbruget, de 350 milliarder, der er er mest ballade om. Og de tal DN har fundet er da heller ikke specielt flatterende for landbruget. Næsten halvdelen af pengene er brugt på at købe jord til overpris, men der er i den grad også blevet råd til nye stuehuse og et øget privatforbrug.

Læs også: Landmænd: Danmarks Naturfedningsforening lyver

31 milliarder på privatforbrug og klatgæld
Her er tallene som de ser ud fra Realkreditinstitutterne og Fødevareøkonomisk Institut 2010:
I 1995 skyldte en heltids-landmand i gennemsnit 3,1 mio. kr.
I 2009 var heltidslandmandens gæld i gennemsnit 20,4 millioner kr.
Det er især de unge landmænd med store gårde, der har øget gælden.
Ca. 47 procent af landbrugets øgede gæld er i perioden brugt til køb af ejendomme og jord til stærkt stigende priser.
Ca. 22 procent af landmandsfamiliernes øgede gæld er brugt til investeringer i stuehuse, sommerhuse, vindmøller og andre materielle goder.
Ca. 12 procent er brugt på handel med værdipapirer og andre finansielle investeringer.
Ca.10 procent af landbrugets gæld er brugt på investeringer i landbrugsinventar og -maskiner.
Ca. 9 procent af den øgede gæld er brugt til at dække landmandsfamiliernes privatforbrug og underskud.

Har dansk landbrug brugt pengene godt? Og hvordan tror du gælden kommer til at påvirke Danmark?

0 kommentarer
Vis kommentarer