Landmænd: Danmarks Naturfredningsforening lyver

Manipulerende og farlig. Sådan betegner foreningen 'Bæredygtigt Landbrug' rapporten fra otte miljøorganisationer i Danmark, der beskylder landbruget for at forurene groft og være en dårlig forretning

Er det rentabelt? Tal fra rapport siger, at landbruget giver underskud
Er det rentabelt? Tal fra rapport siger, at landbruget giver underskud

- Danmarks Naturfredningsforening har en dagsorden om at afvikle dansk landbrug. Men vi er sgu ikke så rige i det her land, så vi har råd til at undvære eksporten fra landbruget, der er ikke nogen der kan overtage. Jeg tror slet ikke de ved hvad de har gang i, siger Vagn Lundsteen, direktør i 'Bæredygtigt Landbrug'.

Læs også: Luk dansk landbrug og spar 2 milliarder

Stop grøn vækst
Bæredygtigt Landbrug er trods navnet ikke en økologisk institution.
'Dyrkningsrestriktionerne i "Grøn Vækst" er én stor misforståelse. Regeringen er ved at ødelægge økonomien i Dansk landbrug! Dansk Landbrug skal kompenseres for hver krone som "Grøn Vækst" koster landbruget', er nogen af de mærkesager som 'Bæredygtigt Landbrug' har.
Foreningen har en verserende retssag mod den tidligere præsident i Danmarks Naturfredningsforening Rene La Cour Sell omkring udtalelser vedrørende forurening af drikkevandsbrønde.
- Der er ikke er skyggen af bevis for, at den nuværende regelrette anvendelse af pesticider i landbruget fører til lukning af boringer eller forurening af grundvand. Der findes ikke tal, som underbygger disse postulater. Kort sagt spiller foreningerne endnu engang hasard med et erhverv, som stadig har stor betydning for velstanden i det danske samfund. siger Lundsteen.

Vi har lånt for meget
Tilgengæld er der gælden. Og den står de gerne ved.
- Der er ingen undskyldning for landbrugets gæld på 350 milliarder kroner. Det ved vi godt. Men ud af de 350 milliarder er de 100 milliarder miljøinvesteringer som vi er blevet tvunget til at lave, blandt andet af Danmarks Naturfredningsforening. De grønne organisationer er i panik. De har et kæmpe ansvar omkring det her, siger Vagn Lundsteen til nationen!

Jord til 250.000 per hektar
Den store gæld i landbruget har dog også en anden årsag. I starten af 2002 gik mange mindre landmænd amok i opkøb af jord for at blive større - og for at tjene flere penge.
- Alle vidste det var tosset. Der blev købt jord til 250.000 kroner per hektar for at kunne udvide og bankerne lånte gerne pengene ud, fortæller Vagn Lundsteen, der selv var landmand indtil for seks år siden hvor han solgte sin gård fra.
- Derfor lever jeg rigtig godt idag. Men der er mange andre der sidder fast på store, dyre jorde idag. Og det er jo deres hjem, siger han.
Landbrugsjord sælges idag til priser omkring de 150.000 kroner per hektar.

Afskaf al støtte
Men hvad skal man så gøre ved landbruget? Er mindre brug en vej frem?
- Der vil være en underskov af mindre landbrug, og det er fint nok, bare det fungerer på almindelige konkurrencemæssige vilkår. Generelt mener jeg man skal afskaffe al al støtte og give frie konkurrenceforhold, siger Vagn Lundsteen, der ikke giver meget for, at landbruget skulle være decideret underskudsgivende for Danmark, som det ellers fremgår i græsrodsorganisationernes rapport:
- Det er da folk der gør et stykke arbejde. De knokler. Det kan da ikke bare være rent underskud det hele?, siger han.

2 milliarder i underskud om året
I følge rapporten, 'Sådan ligger landet - fakta om dansk landbrug' forventer man at danske landmænd vil tjene godt 70 milliarder kroner hjem til Danmark. Desværre er udgifterne ved produktionen på 72 milliarder kroner, hævder rapporten. Læs den her.

Skal vi fjerne landbrugsstøtten og lade landbruget selv tage sig af miljøet?

1 af 2 
2 af 2 Er det rentabelt? Tal fra rapport siger, at landbruget giver underskud
0 kommentarer
Vis kommentarer